10 bästsäljare som blir tv-serier 2017

Många tv-serier bygger på omtalade böcker. Och fler blir det. Här är tio bästsäljare som får tv-versioner under 2017, inklusive Joel Kinnamans sci fi-drama Altered Carbon.

Bok 1: Big Little Lies/Stora små lögner av Liane Moriarty (2014).

BigLittleLies_boktvBig Little Lies är en thriller präglad av mörk humor som producerats av storstjärnorna Reese Witherspoon och Nicole Kidman. De har också två av huvudrollerna i en kändistät ensemble som består även av bland andra Shailene Woodley, Laura Dern, Zoë Kravitz, Alexander Skarsgård och Adam Scott. Miniserien i sju avsnitt drar igång den 20 februari på HBO Nordic.

Bok 2: Thirteen Reasons Why/Tretton skäl varför av Jay Asher (2007).

13ReasonsWhy_boktv

13 Reasons Why bygger på en Young Adult-roman som handlar om Clay som hittar en mystisk låda på verandan som visar sig innehålla inspelningar från hans crush och klasskamrat Hannah som begått självmord. Den före detta Disney-stjärnan Selena Gomez är exekutiv producent. Oscarsvinnaren Tom McCarthy (Spotlight) regisserar. 13 avsnitt landar hos Netflix den 31 mars.

Bok 3: American Gods/Amerikanska gudar av Neil Gaiman (2001).

AmericanGods_boktv

American Gods är en fantasyroman av Neil Gaiman. Han är även med och producerar tv-serien som är en bearbetning signerad Bryan Fuller (Hannibal). Ricky Whittle (The 100) och Ian McShane (Deadwood) har de två största rollerna. Peter Stormare och Gillian Anderson spelar två av gudarna. Dramaserien har premiär på kabelkanalen Starz i april. C More har avtal med Starz.

Bok 4: Famous in Love av Rebecca Serle (2014).

FamousInLove_boktv

Famous in Love handlar om Paige Townsen som måste anpassa sig till kändislivet – och en kärlekstriangel – när hon som okänd collegestudent får huvudrollen i nästa stora franschise-serie på bioduken. Paige spelas av den vid 19 års ålder redan rutinerade skådespelerskan Bella Thorne. Famous in Love har premiär på kanalen Freeform (före detta ABC Family) den 18 april.

Bok 5: #Girlboss av Sophia Amoruso (2014).

Girlboss_boktv

Girlboss bygger på Sophia Amorusos självbiografi om en fattig och rebellisk anarkist som hittar sin passion i vintagekläder och mot alla odds utvecklas till en framgångsrik affärskvinna. Britt Robertson (Life Unexpected) spelar huvudrollen i komedin som är skapad av Kay Cannon (Pitch Perfect). 13 avsnitt dyker upp på Netflix senare i vår, närmare bestämt den 21 april.

Bok 6: The Handmaid’s Tale/Tjänarinnans berättelse av Margaret Atwood (1985).

TheHandmaidsTale_boktv

The Handmaid’s Tale är en tidlös berättelse om födelsen av ett totalitärt samhälle där kvinnans roll är som fru, tjänarinna eller avlare av barn. Med Elisabeth Moss (Mad Men), Samira Wiley (Orange is the New Black), Joseph Fiennes (American Horror Story: Asylum) och Alexis Bledel (Gilmore Girls). Premiär på Hulu den 26 april. Vi utgår från att serien tas till Sverige, men av vem?

Bok 7: The Mist/Dimman av Stephen King (1984).

TheMist_boktv

The Mist utspelar sig i en liten småstad som fångas av en mystisk dimma och följer flera splittrade gruppers kamp för att överleva. Danske producenten Christian Torpe (Rita) ligger bakom Stephen King-serien som har Alyssa Sutherland (bilden från Vikings) i en av huvudrollerna. The Mist har premiär på Spike TV den 22 juni. Oklart om serien kommer till någon svensk streamingtjänst.

Bok 8: Altered Carbon av Richard K Morgan (2002).

AlteredCarbon_boktv

Altered Carbon är en cyberpunkdoftande science fiction-historia som utspelar sig i en dystopisk värld sådär 500 år framåt i tiden. Joel Kinnaman, som tidigare jobbat med Netflix i både The Killing och senast i House of Cards (bilden), spelar den hårdkokte hjälten Takeshi Kovacs. Netflix har sagt att fantasyserien ska ha premiär under 2017, men har inte annonserat något datum.

Bok 9: Mind Hunter: Inside the FBI’s Elite Serial Crime Unit av John Douglas och Mark Olshaker (1995).

Mindhunter_boktv

Mindhunter handlar om två FBI-agenter som via intervjuer analyserar seriemördare och därigenom lyckas fånga mördare som går lösa. David Fincher (House of Cards) regisserar och Charlize Theron producerar. Jonathan Groff från Looking (bilden) och Anna Torv från Fringe har huvudrollerna. Serien ska ha premiär under 2017, men Netflix har inte annonserat datum.

Bok 10: Cormoran Strike-serien The Cuckoo’s Calling/Gökens rop (2013), The Silkworm/Silkesmasken (2014) och Career Of Evil/Karriär i ondska (2015) av Robert Galbraith. 

CormoranStrike_tvbok

Cormoran Strike är bokserien som Harry Potter-författaren JK Rowling skriver under pseudonym. Brittiska BBC gör en eventserie i tre delar med Rowling som en av producenterna. Tom Burke spelar privatdetektiven Cormoran Strike och Holliday Grainger hans assistent Robin Ellacott. HBO har rättigheterna i USA och Kanada, oklart om det blir HBO Nordic eller SVT i Sverige.

… och så en miniserie där det tidigare talats om premiär 2017, men som nu ser ut att dröja till 2018.

Bok: Sharp Objects/Vassa föremål av Gillian Flynn (2006).

SharpObjects_boktv

Sharp Objects är skriven av samma författare som skrev Gone Girl men den här gången blir det ingen film utan en miniserie i åtta avsnitt för HBO. För flerfaldigt Oscarsnominerade Amy Adams blir det hennes första tv-roll. Regissören Jean-Marc Vallée kommer närmast från Big Little Lies. Inspelningen startar i mars, vilket nog snarare talar för att premiären dröjer till 2018.