Nya draman av Downton Abbey-skaparen

Julian Fellowes nya serie Belgravia är liksom Downton Abbey ett kostymdrama om den brittiska societeten. Efter det står The Gilded Age på tur.

Julian Fellowes skapade och skrev varenda avsnitt (inklusive filmmanuset) av den älskade serien Downton Abbey, som centrerades kring lord Robert Crawley och hans familjs egendom. Förväntningarna är därför höga så fort hans namn nämns i tv-sammanhang.

Belgravia bygger på Julian Fellowes egen roman från 2016 och är också ett kostymdrama, vilket förstås fått de brittiska tv-tittarna att jämföra serierna nu när den sänds på kanalen ITV. Otacksamt för miniserien som inte omfamnats på samma sätt som den historiskt populära och mångfaldigt prisbelönade Downton Abbey.

Julian Fellowes har beskrivit Belgravia som Downton Abbey fast mörkare. När miniserien startar är året 1815 och två dagar innan slaget i Waterloo. Det är aristokratisk bal och familjerna i fokus heter Trenchard och Bellasis. 25 år senare har båda familjerna rotat sig i det nya Londondistriktet Belgravia, men det som hände på balen, inklusive hemligheterna, spökar fortfarande.

Miniserien i sex avsnitt är ett samarbete mellan brittiska ITV och amerikanska Epix. Serien hade premiär i Storbritannien den 15 mars och i USA den 12 april. Inget är känt i fråga om svenska streamingmöjligheter.

Julian Fellowes är också aktuell med ytterligare ett kostymdrama, en ny HBO-serie som utspelar sig i Amerika efter inbördeskriget och där Christine Baranski och Cynthia Nixon ska spela systrar. Inspelningen av The Gilded Age skulle ha startat i mars, men lär inte ha kommit särskilt långt med tanke på coronapandemin.