Baranski och Nixon systrar i HBO-serie

Christine Baranski och Cynthia Nixon ska spela systrar i Downton Abbey-skaparens Julian Fellowes nya kostymdrama. The Gilded Age är namnet på HBO-serien.

Julian Fellowes skrev manus till varenda avsnitt av den vansinnigt populära BBC-serien Downton Abbey som precis gjort comeback – men denna gång i långfilmsformat på biodukarna. Hans nästa projekt heter The Gilded Age och är också ett perioddrama.

Som namnet antyder så utspelar sig berättelsen under de så kallade Förgyllda åren efter det amerikanska inbördeskriget. Året är 1885 när den unga föräldralösa kvinnan Marian Brook flyttar hem till sin bakåtsträvande och rigida faster i New York. Tillsammans med den mystiska Peggy Scott, som låtsas vara hennes hembiträde, blir Marian uppslukad av livet i det snuskigt rika grannskapet som styrs av en hänsynslös järnvägsmagnat och hans ambitiösa hustru.

Nu har Julian Fellowes hittat den första kvartetten skådespelare till sitt nya kostymdrama. Två Emmy-vinnare, Christine Baranski (The Good Fight) och Cynthia Nixon (Sex and the City) ska spela systrar. De två återförenas framför kameran efter 36 år, enligt en tweet från Nixon.

Baranskis karaktär Agnes van Rhijn är en envis aristokratisk kvinna som precis när familjens plantage är på väg att kollapsa lyckas fånga en make och stolt vägrar alla förändringar. Hon dyrkar sonen Oscar, men känslorna är inte besvarade. Systern Ava Brook (Nixon) är inte lika framgångsrik vad gäller att hitta försörjning och tvingas när tiderna blir tuffa att förlita sig på sin systers allmosor.

De två andra som är klara för The Gilded Age är Amanda Peet (Togetherness) och Morgan Spector (Homeland). De spelar makarna Bertha och George Russell, den senare en hänsynslös gummibaron som inte gillar att förlora. Bertha som härrör från vanlig medelklass är fast besluten att använda den förmögenhet och position som äktenskapet gett henne.

Däremot är det ännu inte offentligt vilka som spelar Marian Brook och Peggy Scott.

The Gilded Age är en samproduktion mellan HBO och Universal Television. 10 avsnitt är beställda. När de är redo att visas för tv-publiken återstår att se.