Mike Flanagan gör serie av Stephen Kings The Dark Tower

En skräckmästare tolkar en annan skräckmästare. Mike Flanagan har lämnat Netflix för Amazon och är där redan igång med en dramatisering av Stephen Kings The Dark Tower.

Mike Flanagan hann bygga ett framgångsrikt skräckbibliotek hos Netflix. The Haunting of Hill House anlände i oktober 2018 och följdes av The Haunting of Bly Manor två år senare samt Midnight Mass i september 2021. Senast i raden var YA-serien Midnight Club, som hade premiär i oktober. Den serien är dock redan nedlagd av Netflix, till Mike Flanagans besvikelse. En femte serie återstår inom ramen för dealen med Netflix, miniserien The Fall of the House of Usher, baserad på en novell från 1839 av Edgar Allan Poe (svenska titel: Huset Ushers undergång), väntar fortfarande på premiärdatum.

Hos Amazon Studios tänker Mike Flanagan och hans kompanjon Trevor Macy inledningsvis stanna inom skräckgenren. Deras produktionsbolag har lyckats få rättigheterna till boksviten The Dark Tower, där Stephen King hämtat inspiration från många olika genrer, inklusive fantasy, science fiction, western och skräck.

Bearbetningen av The Dark Tower är duons mest ambitiösa projekt hittills. Mike Flanagan ser framför sig en serie i fem säsonger som sedan avslutas med två långfilmer. I en intervju med Deadline Hollywood berättar Flanagan också att han redan skrivit ett pilotavsnitt och mejslat ut en plan för den första säsongen av sitt drömprojekt.

“Mer än halva mitt liv har jag blundat och sett framför mig hur det hela utmynnat, jag har drömt om detta. Den första scenen kommer direkt på den otroliga första meningen i den första boken, The Gunslinger, jag har haft den bilden i mitt huvud sedan jag gick i grundskolan. Den kommer att behöva lämna huvudet till slut, jag behöver verkligen få ut den ur huvudet”, säger Mike Flanagan till Deadline Hollywood.