Han är Netflix egen Young Wallander

Henning Mankells ikoniska kriminalpolis blir huvudperson i ännu en tv-serie. Adam Pålsson ska spela Wallander som ung i en engelskspråkig Netflixserie.

Inspelningen har redan inletts av kriminalserien Young Wallander. Som namnet skvallrar om är den engelskspråkiga serien baserad på Henning Mankells älskade kriminalpolis, men här med fokus på när Kurt Wallander är alldeles i början av karriären och tar sig an sitt allra första fall. Serien utspelar sig i ett samtida Sverige.

“Jag är otroligt hedrad och glad över möjligheten att få spela den unga Kurt Wallander och få utforska de livsavgörande händelserna som format denna komplexa och drivna karaktär, skapad av den lysande Henning Mankell. Med den här fantastiska rollbesättningen och ett kreativt team har jag stort förtroende för att vår nya version kommer att uppskattas såväl i Sverige som internationellt”, säger Adam Pålsson.

Adam Pålsson fick sitt stora genombrott på hemmaplan i SVT:s dramaserie Torka aldrig tårar utan handskar och har haft flera andra minnesvärda huvudroller, bland annat som Ted Gärdestad i filmen Ted.

Young Wallander kan bli Pålssons internationella genombrott. Han omges av brittiska skådespelare. Rickard Dillane (Argo) som poliskommissarie Hemberg och Leanne Best (Line of Duty) i rollen som Frida Rask är de mest namnkunniga. I rollistan finns även Ellise Chappell (Mona), Yasen Atour (Reza), Charles Mnene (Bash), Jacob Collins-Levy (Karl-Axel Munck), Alan Emrys (Gustav Munck) och Kiza Deen (Mariam).

Dramaserien är skapad av Yellow Bird UK, samma produktionsbolag som ligger bakom den svenska Wallander-franchise som sänts i  TV 4 och den framgångsrika BBC-serien Wallander från 2008.

De svenska originalproduktionerna i streamingvärlden står numera som spön i backen. Om man räknar in Young Wallander, som visserligen är en brittisk produktion men baserad på en svensk kriminalikon och med en svensk i huvudrollen, står Netflix nu för fyra stycken. Efter succén med Störst av allt har streamingjätten också inlett ett samarbete med Jens Lapidus om en Snabba Cash-serie och så sent som för ett par veckor sedan presenterades den kommande serien Kärlek & Anarki av Lisa Langseth.