Gentleman Jack får en andra säsong

Det historiska dramat om Anne Lister får en fortsättning. BBC och HBO har gett Sally Wainwright klartecken att börja skriva på en andra säsong av Gentleman Jack.

Gentleman Jack är ett passionsprojekt för Happy Valley-skaparen och mångfaldigt prisbelönade manusförfattaren Sally Wainwright som ägnat 20 år åt att omvandla Anne Listers hemliga, och i de känsliga avsnitten kodade, dagböcker till en tv-serie.

Seriens titel var från början Shibden Hall, som är namnet på det gods i Halifax som ägdes av Anne Lister på 1800-talet, men bytte på vägen namn till Gentleman Jack. Det är öknamnet som användes i grannskapet för att den färgstarka och begåvade Lister hade en maskulin utstrålning och intima relationer med kvinnor.

Samproduktionen mellan BBC och HBO sänds just nu på HBO Nordic. Serien har blivit bättre för varje avsnitt, det femte släpptes denna vecka, och har nu alltså belönats med ytterligare en säsong.

– Jag är så glad över att få följa Sally Wainwright på de andra delen av Annes resa. Vi har drömt om mer och nu får vi en chans att spela vidare. Ett stort tack till BBC, HBO och Lookout Point för att de ger oss en andra säsong. Det är fantastiska nyheter. Jag älskar att arbeta med den briljanta och talangfulla Sophie Rundle och kan inte vänta på att få skapa fler Lister och Walker-ögonblick med henne, säger Suranne Jones i en kommentar.

Suranne Jones är mest känd från Dr Foster (finns på Netflix), men har även samarbetat flera gånger med Sally Wainwright, bland annat i Scott & Bailey. Hon och Sophie Rundle (Bodyguard) har perfekt kemi som Anne Lister och Ann Walker, vars kärlekshistoria den första säsongen är centrerad kring. Gemma Whelan (Yara Greyjoy i Game of Thrones) spelar Anne Listers syster Marian.

Hur förlängningen av Gentleman Jack påverkar Sally Wainwrights planer på att återuppliva Happy Valley och Last Tango in Halifax återstår att se.