Filosofisk skräck i nya serien Evil

Var kommer ondskan ifrån? Varför gör dåliga människor dåliga saker? Det utforskar The Good Wife-skaparna Robert och Michelle King i sin nya serie Evil.

Smart och filosofisk skräck – med en genombrottsroll för Katja Herber. Ungefär så har förhandssnacket gått om Robert och Michelle Kings nya serie Evil. Makarna King är skaparna av The Good Wife och spinoffen The Good Fight, så förtroendekapitalet är högt när deras nya serie nu rullar igång i USA.

Även Evil utspelar sig delvis i rättssalar, men är ett stort steg från de traditionella procedurserierna. I centrum finns en psykolog som kommer i kontakt med en blivande präst och en snickare som på uppdrag av katolska kyrkan försöker ta reda på om till synes övernaturliga fenomen kan förklaras med logik och vetenskap. De tre börjar arbeta ihop för att utreda om människor som begått olika brott drabbats av mentala sammanbrott eller om det finns någon annan orsak bakom deras handlingar. Kanske något övernaturligt ondskefullt inslag?

Mike Colter som David Acosta och Katja Herbers som Kristen Bouchard. Foto: Jeff Neumann/ CBS

Kriminalpsykologen Kristen Bouchard spelas av Katja Herbers (Westworld) som har ett tajt samarbete med Mike Colter i rollen som den blivande prästen David Acosta. Colter är numera mest känd som Luke Cage, men gjorde också en minnesvärd insats som knarkkungen Lemond Bishop i makarnas Kings The Good Wife. Teknikern Ben Shakir görs av Aasif Mandvi, mest känd som komiker från The Daily Show.

På motståndarsidan återfinns dr Leland Townsend, en kriminalpsykolog spelad av Michael Emerson (Person of Interest, Lost). Han hatar allting som Kristen Bouchard och hennes team står för och gör det till sin mission att försöka få alla domar upphävda där kollegans vittnesmål hjälpt till att få en fällande dom.

IGN har publicerat ett första klipp från Evil, en intensiv scen mellan Katja Herbers och Michael Emersons karaktärer.

Makarna King jonglerar nu både en streamingserie hos CBS All Access (The Good Fight) och en networkserie hos CBS (Evil). Snart har de även en kabelserie hos Showtime. Miniserien Your Honor har Bryan Cranston (Breaking Bad) som medproducent och huvudrollsinnehavare. Cranston spelar en domare i New Orleans, vars son är inblandad i en smitningsolycka. Premiärdatum ännu inte annonserat.

The Good Fight finns hos HBO Nordic. Där hamnar också Showtime-serier. Däremot är det fortfarande inte klart med någon svensk distributionskanal för Evil som finns med på vår lista över den 15 hetaste premiärerna i höst. Läs vilka de andra serierna är här.