Därför avslutas Yellowstone – och gör omstart utan Costner

Nu är det bekräftat. Efter bakom kulisserna-dramatik avslutas Yellowstone med säsong fem. I stället väntar en omstart med Matthew McConaughey som leading man i en ny serie.

Det moderna westerndramat Yellowstone har varit en enorm tittarsuccé, men bakom kulisserna har det varit allt annat en friktionsfritt. Av flera olika skäl.

Mest uppmärksammad är den rapporterade kollisionen mellan seriens skapare Taylor Sheridan och stjärnan Kevin Costner. Enligt källor till Deadline i februari ville Costner bara filma en vecka under produktionen av andra halvan av säsong fem. Det har tillbakavisats av Costners advokat som en total lögn.

Konflikten kom upp till ytan igen i april när Sheridan, Costner och flera andra av seriens skådespelare i sista minuten drog sig ur en sedan lång tid planerad Paley Fest-panel på grund av “schemakonflikter”.

I striden mellan Taylor Sheridan och Kevin Costner har Paramount ställt sig bakom Sheridan. Utifrån kanske valet inte känns självklart, men tittar man lite närmare på situationen är det inte svårt att förstå det affärsmässiga beslutet.

Enligt Wall Street Journal spenderar Paramount Network på ett år mer än 500 miljoner dollar (motsvarande cirka 5,4 miljarder kronor) på Taylor Sheridan-produktioner. I det ingår bland annat de räkningar som Sheridan skickar till Paramount för hyra av hans egna hästar och för filmandet som sker på hans egen ranch som samägs av Paramount. 

Taylor Sheridan är helt enkelt mer värdefull för Paramount som skapare inte bara av den franchise som är Yellowstone och dess spinoffer (1883 och 1923) utan också av ett växande antal fristående serier. Mayor of Kingstown och Tulsa King följs i sommar av Special Ops: Lioness och därefter Lawmen: Bass Reeves och Land Man.

Men varför lägga ned Yellowstone? Varför inte bara ersätta Kevin Costner med Matthew McConaughey och förnya originalserien? Det har förstås också med pengar att göra.

När westerndramat om familjen Dutton hade premiär 2018 såg tv-landskapet annorlunda ut och ingen hade heller någon aning om vilket fenomen serien skulle bli. I det läget tyckte Paramount att det var en bra idé att sälja streamingrättigheterna, och serien är nu ett av konkurrenten Peacocks största dragplåster.

Så trots att Yellowstone är störst på amerikansk kabel-tv och en megahit på Paramount Network kan moderserien hemma i USA inte streamas på Paramount+. Genom att lägga ned Yellowstone och starta en ny serie, där historien om familjen Dutton kan fortsätta, samlar Paramount Global hela sin franchise under det egna paraplyet.

Kelly Reilly som Beth Dutton och Kevin Costner som patriarken John Dutton.

Ytterligare en faktor spelar in i det affärsmässiga beslutet. Skådespelarnas löner blir en allt större kostnad när serier förlängs och kontrakt måste förhandlas om. En ny serie blir därför billigare att producera även om den delvis innehåller samma skådespelare.

Yellowstone avslutas med säsong fem, som enligt en teaser i januari skulle fortsätta i sommar, men bakom kulisserna-dramat har försenat inspelningen av de sista avsnitten och premiärdatumet har nu flyttats till november.

Paramount har också offentliggjort att den nya ännu titellösa serien har premiär i december på Paramount Network och senare på Paramount+, under förutsättning att produktionen inte försenas av författarstrejken.

I pressmeddelandet står det att skådespelarna ska presenteras senare, men enligt Deadline är det både klart att Matthew McConaughey blir ny leading man och att flera av skådespelarna i Yellowstone följer med till den nya serien.

I Sverige är det Skyshowtime som har streamingrättigheterna till de Taylor Sheridan-skapade serierna, inklusive Yellowstone.