Klart för två spinoffer till Yellowstone

Kevin Costners populära ranchdrama Yellowstone ynglar av sig. En prequelserie är klar sedan tidigare och nu adderas ytterligare en cowboyspinoff.

Yellowstone är ett generationsdrama om familjen Dutton, som äger USA:s största ranch, och om reservatet och nationalparken som gränsar till ranchen. Kevin Costner spelar patriarken John Dutton som kontrollerar Yellowstone Dutton Ranch, men ständigt utmanas av andra som vill komma åt marken.

Det finns tre säsonger av Yellowstone som lite i tysthet växt till en av de mest populära serierna i amerikansk television. Det vill Paramount utnyttja och bygga en franchise runt.

Två spinoffer har fått grönt ljus. I veckan presenterades en serie med arbetsnamnet 6666, som ska snurra runt karaktärerna Jimmy Hurdstrom och exfången Walker, spelade av Jefferson White och Ryan Bingham.

Enligt seriens synopsis är Ranch 6666 starkt förankrad i historien och drivs fortfarande på samma sätt som för två århundraden sedan då juridik och naturlagar smälte samman. Allt fokus ligger på att fostra de finaste hästarna och den bästa boskapen i världen. Det är också där som de bästa cowboysen föds och uppfostras.

Sedan tidigare är även en prequel-serie beställd. Y: 1883 är en ännu mer utpräglad western som tar historien tillbaka till 1800-talet då familjen Dutton från början skapade sitt imperium. Serien följer familjen Dutton när de börjar sin resa västerut mot den sista bastionen av det Amerika som då ännu inte är exploaterat. Serien beskrivs som en berättelse om västlig expansion och en ingående studie av en familj som som flyr fattigdom för en bättre framtid i det förlovade landet – Montana.

Yellowstones skapare Taylor Sheridan har i en video, där hans nya Paramount-serier lanseras, gett en liten glimt från prequel-serien:

Säsong fyra av Yellowstone är färdiginspelad och anländer troligen någon gång i sommar. Även Y: 1883 väntas få premiär under 2021.

I Sverige finns de två första säsongerna av Yellowstone på C More. Med lanseringen av Paramount+ i slutet av mars lär Yellowstones nya säsonger och spinoffer bli snabbare tillgängliga för svenska tittare.