Damien Lewis i brittiskt spiondrama

Damien Lewis och Guy Pearce spelar vänner och spioner i miniserien A Spy Among Friends. För Lewis innebär det en återkomst till tv-rutan sedan att han lämnade Billions.

Den brittiska ITV-serien A Spy Among Friends är en bearbetning av Ben MacIntyres historiska bestseller “A Spy Among Friends: Kim Philby and The Great Betrayal.

De livslånga vännerna Kim Philby och Nicholas Elliott gjorde entré i spionvärlden tillsammans, men medan de steg i rank inom MI6 så värvades Philby av KGB och blev dubbelagent. Serien utforskar spioneri via Philbys och Elliotts vänskap och hur den föll sönder och påverkade relationerna mellan öst och väst.

Guy Pearce, senast i Mare of Easttown spelar Kim Philby och rollen som Nicholas Elliott görs av Damien Lewis i hans första roll sedan han lämnade Billions på grund av en personlig tragedi. Efter att hustrun, skådespelerskan Helen McCrory, avlidit ville Damien Lewis tillbringa mer tid hemma i London, nära tonårsbarnen.

Damien Lewis och Guy Pearce i A Spy Among Friends. Foto: ITVX

Damien Lewis är inte bara en av huvudrollsinnehavarna utan också en av producenterna för A Spy Among Friends.

“Det fantastiska manuset av Alex Cary är en närgången utforskning av vänskap – en vänskap som var förblindad av kärlek, klass och medlemskap i de rätta klubbarna och slutade i svek och tusentals döda. Det har varit en fantastisk kreativ process att utveckla Spy”, har britten tidigare sagt i ettt uttalande.

Kim Philby är en av Storbritanniens mest kända spioner och var medlem i det gäng som kom att bli känt som Cambridge Five, en grupp spioner som rekryterades av ryssarna för att förmedla hemlig information från Storbritannien till Sovjetunionen under 1950-talets kalla krig.

Med sin charm och intelligens tog sig Kim Philby snabbt upp i toppen av MI6 och blev chef för anti-Sovjet-enheten och så småningom baserad i Washington. Där blev han nära vän med James Angleton en snabbt växande stjärna inom CIA. När misstankar uppstod så kom hans vänner inom MI6 och CIA till hans räddning ända tills det slutligen presenterades bevis mot honom.

ITV har annonserat A Spy Among Friends som en del av sin höstsatsning men hittills utan att ange något exakt premiärdatum.