Då tar Jodie Whittaker adjö i Doctor Who

Jodie Whittaker avslutar sin sejour i Doctor Who med ett bang. En parad av klassiska monster utlovas i säsong 13 som nu fått ett premiärdatum.

Det är snart dags för den trettonde doktorn, tillika den första kvinnliga doktorn, att regenereras. Jodie Whittaker och showrunner Chris Chibnail har redan meddelat att de kliver av efter säsong 13 och tre efterföljande specialavsnitt. Chibnail överlämnar därefter stafettpinnen till en gammal bekant, Russell T Davies, som för 16 år sedan återupplivade den klassiska brittiska sci fi-serien. Däremot är det fortsatt hemligt vem som blir den fjortonde doktorn att resa med sin Tardis.

I sin tredje och sista säsong väljer Chris Chibnail och hans team att gå ifrån upplägget med stand alone-äventyr i enskilda avsnitt för att i stället berätta en sammanhängande historia över en hel säsong. En mer utvidgad galax med ännu fler typer av monster, även sådana som trogna tittare kommer att känna igen, har utlovats.

Det bekräftas också av den 20 sekunder långa teaser som BBC valde att släppa lagom till New York Comic Con i helgen. En stressad doktor varnar för The Flux och återkomsten av klassiska monster som Sontarans och Weeping Angels.

Säsong 13 av Doctor Who består av åtta avsnitt i stället för tio på grund av pandemin. Det är premiär på BBC One och BBC America den 31 oktober, och sannolikt ganska snart därefter på SVT Play.

I Whittaker och Chibnails avskedsturné ingår även tre specialavsnitt som ska sändas under nästa år. Ett under nyårshelgen, ett under våren och ett som en del av BBC:s 100-årsjubileum under hösten. Det sistnämnda blir också avsnittet med regenereringen, det vill säga övergången från en doktor till en annan.

Läs också om doktorns nya kompanjon och ytterligare en ny karaktär här.