Nya vänner och fiender i Doctor Who

Det största äventyret hittills väntar den trettonde doktorn. Jodie Whittaker får även nytt sällskap i säsong 13 av Doctor Who.

När Jodie Whittaker för fyra år sedan presenterades som den trettonde doktorn skrev hon tv-historia som den första kvinnliga doktorn sedan den brittiska evighetsserien började produceras 1963. Den kommande säsongen blir hennes tredje och om man får tro PR-maskinen också den berättarmässigt största.

Under panelen på Comic Con at Home berättade showrunnern Chris Chibnall att teamet i den nya säsongen valt att gå ifrån stand alone-äventyr i enskilda avsnitt för att i stället berätta en sammanhängande historia över hela säsongen. En mer utvidgad galax med ännu fler typer av monster, även sådana som trogna tittare kommer att känna igen, utlovas.

Den trettonde doktorn får också en ny kompanjon vid sidan av Yaz (Mandip Gill) i form av den mystiska Dan, som först dök upp i nyårsspecialen. Han spelas av John Bishop.

Jacob Anderson som den nya karaktären Vinder.

Jacob Anderson är ett annat av nytillskotten. Anderson är mest känd för att ha spelat Grey Worm i Game of Thrones, men mer relevant i sammanhanget är att han också hade en roll i Broadchurch och därmed återförenas med både Jodie Whittaker och Chris Chibnall.

Säsong 13 av Doctor Who består av åtta avsnitt i stället för tio på grund av pandemin. Premiärdatum är ännu inte annonserat, men den klassiska sci fi-serien återvänder till brittiska BBC senare i år och sannolikt ganska snart därefter till SVT Play.

I USA är det numera Warner Medias streamingtjänst HBO Max som är hem för den brittiska maratonserien. Det bör öka chanserna för att de svenska streamingrättigheterna för Doctor Who så småningom hamnar hos HBO Nordic som är på väg att slås ihop med HBO Max.