Trailer: Johan Rencks Tjernobylserie

Johan Renck har suttit i registolen och Stellan Skarsgård finns framför kameran i HBO:s miniserie om Tjernobylkatastrofen. Nu finns den officiella trailern för Chernobyl.

Det finns gott om svenskkopplingar. Chernobyl är inte bara serien som återförenar Stellan Skarsgård med Emily Watson 23 år efter Breaking the Waves, Lars von Trier-filmen som ledde till Watsons stora genombrott och första Oscarsnominering. Dessutom står Johan Renck för regin och Fares Fares och David Dencik återfinns i två andra viktiga roller. Miniserien är också en dramatisering av en historisk händelse som berörde Sverige på djupet; reaktorolyckan i kärnkraftverket i Tjernobyl 1986.

Johan Renck berättar i fem avsnitt om de män och kvinnor som i april 1986 offrade sig för att rädda Europa från en ännu större katastrof, i en tid präglad av sovjetisk desinformation.

Stellan Skarsgård som sovjetisk politruk i Chernobyl. Foto: Liam Daniel/HBO

Stellan Skarsgård gör rollen som Boris Shcherbina, vice ordförande i ministerrådet och chef för Sovjetunionens byrå för olja och energi. Efter explosionen får han i uppdrag att leda regeringens kommission. Emily Watsons Ulana Khomyuk är kärnfysiker och får i uppgift är att undersöka vad som gjorde att Tjernobylkatastrofen kunde inträffa. Jared Harris (The Crown) spelar en annan kärnfysiker, Valery Legasov, som av Kreml utses att utreda olyckan.

Emily Watson som kärnfysikern Ulana Khomyuk. Foto: Liam Daniel/HBO

Miniserien Chernobyl, som samproduceras av HBO och Sky Atlantic, har filmats i Litauen och har premiär den 7 maj på HBO Nordic.