Brittisk dramaserie om Jane Austens syster

Miss Austen är ett perioddrama i fyra delar om systerlig kärlek. Keeley Hawes och Rose Leslie leder nytolkningen av ett historiskt litterärt mysterium.

Den brittiska författaren Jane Austen slutar aldrig att fascinera. Otaliga böcker, filmer och tv-serier har baserats antingen på hennes kärleksromaner eller hennes eget liv.

Gill Hornsby har i sin bästsäljande roman Miss Austen utgått från mysteriet kring varför Jane Austens syster Cassandra brände sin systers brev. Det har lett fram till en kvick och hjärtskärande berättelse om systerlig kärlek med en karaktär i centrum som är lika fängslande som Jane Austens fiktiva hjältinnor.

Tv-bearbetningen görs av amerikanska Masterpiece som också låg bakom Sanditon. BBC har köpt rättigheterna i Storbritannien.

Jane Austen avled 1817. Handlingen i dramaserien startar tre år senare när hennes syster Cassandra Austen åker för att besöka sin yngre vän Isabella som efter att fadern dött är på väg att förlora sitt hem.

Cassandra är där till synes för att hjälpa sin vän, men det verkliga skälet är att förhindra att en bunt privata brev, som skulle kunna förstöra Janes rykte, inte hamnar i fel händer. När hon hittar dem för innehållet hennes tankar till ungdomsåren.

I Flashback-scener får tittarna se Cassandra och Jane navigera de förälskelser, familjefejder och brustna förhoppningar som formade deras liv och la grunden för Janes oförglömliga berättelser. Det får Cassandra att omvärdera sitt förflutna och gör att hon inser att hon varit blind för den verkliga orsaken till Isabellas hjärtesorg. När Cassie hittar ett sätt att guida Isabella till sann kärlek så får hon också en bättre förståelse för vad hon själv offrat för sin briljanta syster.

Inspelningen av Miss Austen startar inom kort med Keeley Hawes (Bodyguard) i den ledande rollen som Cassandra Austen. Rose Leslie (Game of Thrones, Vigil) spelar Isabella och Patsy Ferran (Living, Hot Milk) syns i Flashback-scenerna som Jane Austen.

I rollistan finns även: Jessica Hynes (Life After Life), Mirren Mack (The Witcher: Blood Origin), Phyllis Logan (Downton Abbey), Kevin McNally (The Crown), Max Irons (Condor), Alfred Enoch (How to Get Away with Murder), Calam Lynch (Bridgerton) och Liv Hill (The Serpent Queen).