Premiärdatum för avslutningen av Sanditon

Kostymdramat Sanditon återvänder i mars. Det blir en tredje och sista säsong utan Charlotte Spencers Esther men med en ny adlig familj i blickfånget.

Sanditon är den brittiska dramatiseringen av Jane Austens sista, aldrig färdigställda, roman. Den handlar om den livliga och impulsiva Charlotte Heywood (Rose Williams) som blir bekant med familjen Parker, och följer med dem till Sanditon, ett litet fiskarsamhälle vid havet som är på väg att förändras till en modern sparesort.

Den brittiska serien var på väg att läggas ned redan efter den första säsongen men dedikerade fans lyckades få perioddramat förlängt. Dessutom med två säsonger på en gång. Men med den tredje säsongen anses berättelsen färdig.

“Sanditon har varit en otroligt speciell serie för Masterpiece, och vi vet att den har funnit vägen in i hjärtat hos oräkneliga fans. Även om vi är ledsna över att säga adjö, så vet vi att publiken har mycket att se fram emot i den här nya säsongen”, säger Masterpieces exekutiva producent Susanne Simpson i ett uttalande till Deadline.

Theo James blev en fanfavorit under den första säsongen av det brittiska kostymdramat som den snygga men inledningsvis kallsinniga yngre brodern Sydney Parker, men hoppade av inför den andra säsongen och har i stället gjort avtryck i senaste säsongen av The White Lotus.

Inför den tredje säsongen förlorar Sanditon en annan huvudkaraktär. Det är Charlotte Spencer, som spelar Esther, som i stället ska medverka i The Gold från BBC/Paramount+. Showrunnern Justin Young har tidigare kommenterat var karaktären befinner sig för Decider“Jag tror att när vi lämnar henne i slutet av säsong två så har hon allt hon önskat sig.”

Nya karaktärer ska fylla tomrummet, som lady Montrose (Emma Fielding), som anländer till Sanditon med målet att hitta rätt partner till sina barn, Lydia and Henry. Lydia (Alice Orr-Ewing) är en självständig ung kvinna som inte har lika bråttom som sin mor, medan lord Henry Montrose (Edward Davis) är en karismatisk man med självförtroende, men också en hemlighet.

Den andra säsongen av Sanditon har premiär på PBS i USA den 19 mars 2023, nästan på dagen ett år efter säsong två. I Storbritannien har serien flyttat från Britbox till ITV, vilket gör seriens svenska framtid osäker. De två första säsongerna kan streamas på SVT Play.

De första bilderna från finalsäsongen finns ovan och nedan.

Edward Davis och Crystal Clarke som lord Henry Montrose och Georgiana Lambe. Foto: PBS
Ben Lloyd-Hughes som Alexander Colbourne. Foto: PBS