15 återvändande serier du inte vill missa

Från Homeland och My Brilliant Friend nu i februari till Billions i maj. Våren är full av förväntan på vad de serier som återvänder med nya säsonger ska leverera.

Djungeln av tv-serier blir allt tätare och yvigare. När det finns hur mycket som helst att välja på gäller det att sortera ut guldkornen. Vi har tidigare listat de tio hetaste nya serierna. Nu har vi tagit en titt på floden av redan etablerade serier som hunnit få premiärdatum i vår.

Några serier har vi fått vänta extra länge på. Homeland, Better Call Saul, Westworld och Insecure har tagit två år på sig att leverera nya säsonger och Fargo ännu längre. För Homeland är dessutom den sista säsongen. Den 26 april är det seriefinal för den en gång så banbrytande spionserien.

Här är vårens 15 hetaste återvändare:

Mandy Patinkin som Saul Berenson och Claire Danes som Carrie Mathison. Foto: Showtime

Homeland (Showtime/SVT Play) 10 februari. Skaparna Howard Gordon och Alex Gansa cirklar i finalsäsongen tillbaka till rötterna och placerar huvudkaraktärerna i Afghanistan. CIA-agenten Carrie Mathison (Claire Danes) blir återigen starkt ifrågasatt och hennes mentor Saul Berenson (Mandy Patinkin) ännu en gång kidnappad av talibanerna. Beau Bridges, Sam Trammell och Hugh Dancy (Danes make) finns i rollistan. Premiären kan streamas från den 10 februari klockan 18 på SVT Play. Se trailer.

Jim Carrey är tillbaka i rollen som Jeff Piccirillo. Foto: Showtime

Kidding (Showtime/HBO Nordic), 10 februari. Den sorgliga komediserien var förra året Jim Carreys återkomst i rampljuset och hans första stora tv-roll på flera decennier. För att kategoriseras som en komedi är det en osedvanligt allvarlig historia om hur en vänlig mans mentala tillstånd påverkas av omständigheterna i en grym värld. I säsong två måste Jeff Piccirillo hantera konsekvenserna av det som hände i den första säsongens cliffhanger. Frank Langella och Judy Greer är också tillbaka i sina respektive roller.

Margherita Mazzucco och Gaia Girace som Elena och Lila. Foto: Eduardo Castaldo

My Brilliant Friend (HBO Nordic), 10 februari. Den andra delen i Elena Ferrantes boksvit heter The Story of a New Name (Hennes nya namn) och utgör förlaga för den andra säsongen av My Brilliant Friend som tar vid där den första slutade. Lila och Elena är nu båda 16 år. Lila har precis gift sig och Elena bor i Pisa, men båda kämpar med hur de vill leva sina liv. När de återigen möter upp med barndomskompisen Nino Sarratore (Francesco Serpico) förändras vänskapen för evigt. Läs mer och se trailer här.

Scoot McNairy som Walter Breslin i Narcos: Mexico. Foto: Netflix

Narcos: Mexico (Netflix), 13 februari. Den andra säsongen av den fristående fortsättningen av knarkdramat Narcos. Här berättas återigen om felstegen, de illa genomtänkta agendorna och korruptionen på båda sidorna om gränsen som bäddade för det misslyckade krig mot drogerna som lett fram till dagens farliga situation. Det är fortfarande 1980-tal när Walt Breslin (Scoot McNairy) kliver in i handlingen på allvar och tar över jakten på Felix Gallardo (Digeo Luna), grundaren av Guadalajara-kartellen.

Livet på Fraser’s Ridge präglas av det annalkande kriget. Foto: Starz

Outlander (Starz/Viaplay), 15 februari. Claire och Jamie kämpar för att hålla ihop familjen när kriget närmar sig. För Jamie (Sam Hueghan) handlar det om att försvara det liv han skapat i Amerika och skydda alla som sett upp till hans ledarskap. För Claire (Caitriona Balfe) om att använda sina kunskaper om modern medicin och det hon vet om framtiden. Säsong fem av det romantiska tidsresedramat bygger på Diana Gabaldons femte bok i Outlander-sviten, The Fiery Cross (Det flammande korset).

Bob Odenkirik som Saul Goodman. Foto: AMC

Better Call Saul (AMC/Netflix), 23-24 februari. Saul Goodman (Bob Odenkirk) får i säsong fem sällskap av flera gamla Breaking Bad-favoriter. Dean Norris och Steven Michael Quezadaska repriserar rollerna som DEA-agenterna Hank Schrader och Steven Gomez. Scener är även inspelade med den nyligen avlidne Robert Forster som Ed Galbraith. Snart är Jimmy McGills transformation till Saul Goodman komplett. Better Call Saul har redan förnyats men den sjätte säsongen blir också den sista. Läs mer här.

En ny bil indikerar en medelålderskris för Sam Fox (Pamela Adlon). Foto: FX

Better Things (FX/HBO Nordic), 5 mars. Pamela Adlons kritikerrosade semibiografiska FX-komedi om en ensamstående mamma med tre döttrar som försöker hålla liv i en Hollywoodkarriär har kommit fram till säsong fyra. Sam (Adlon) har hamnat i en medelålderskris som ger sig uttryck i införskaffandet av en bil som är vacker men opraktisk och motsatsen till miljövänlig. Döttrarna Frankie (Hannah Alligod) och Duke (Olivia Edward) försöker samtidigt uppmuntra sin mor att börja onlinedejta.

Evan Rachel Wood i säsong tre av Westworld. Foto: HBO

Westworld (HBO Nordic), 15 mars. Ett futuristiskt Los Angeles möter Dolores (Evan Rachel Wood) efter att hon (?) lyckats fly från temaparken där de två första säsongerna utspelade sig. Säsong tre beskrivs av HBO som en ”mörk odyssé om det artificiella medvetandets ursprung och födseln av en ny form av liv på jorden”. Evan Rachel Wood, Tessa Thompson, Thandie Newton, Ed Harris och Jeffrey Wright återvänder i någon form. Tre av de nya ansiktena tillhör Aaron Paul, Vincent Cassel och Lena Whaite.

Alla pekar på den nya medlemmen i ensemblen, Ray Romano. Foto: Twitter

One Day at a Time (Pop TV), 24 mars. Ray Romano förstärker den samspelta ensemblen i säsong fyra – som dock vara nära att inte bli av. Norman Lear-sitcomen räddades av kabelkanalen Pop TV som tagit över den lika varma som underhållande komediserien om den kubansk-amerikanska familjen Alvarez. De tre första säsongerna av ODAAT finns fortfarande kvar att upptäcka på Netflix men det är tyvärr oklart om och i så fall var svenska tittare kommer att kunna streama den nya säsongen.

Sofia Hublitz, Jason Bateman, Laura Linney och Skyler Gaertner som familjen Byrde. Foto: Netflix

Ozark (Netflix), 27 mars. Efter pappa Martys inblandning i en misslyckad penningtvätt i Chicago flydde hela familjen Byrde till Ozarkplatån i Missouri – bara för att snabbt upptäcka att allt bara blivit ännu mer komplicerat. Emmyvinnaren Julia Garner återkommer i rollen som Rut. Nya i säsong tre är Wendys bror Ben (Tom Pelphrey) som oannonserad dyker upp i Ozark. Dessutom introduceras FBI-agenten Maya Miller (Jessica Frances Dukes) som har siktet inställt på att avslöja Martys affärer.

Vänskapen är viktig i Insecure. Foto: HBO

Insecure (HBO Nordic), 12 april. Mångsysslaren Issa Rae har mellan sina andra åtaganden nu spelat in ytterligare en säsong av sin HBO-komedi Insecure. I säsong fyra möter vi en huvudperson med större självförtroende som tagit med sig sin nya mentalitet till en ny lägenhet – med en ännu större ”bitch”-spegel. Issas karaktär ägnar nu sin energi åt ett projekt som hon verkligen tror på. “Den här säsongen handlar om att hur våra karaktärer tar ett kliv upp till nästa fas i sina liv”, har Issa Rae förklarat.

What We Do in the Shadows (FX/HBO Nordic), 15 april. Både kritiker och tittare slöt upp bakom den första säsongen av vampyrserien som liksom filmförlagan berättas i så kallad mockumentary-stil. Större delen av skådespelarensemblen återvänder i säsong två liksom den ena av seriens skapare, Jemaine Clement. Återvänder gör däremot inte medskaparen Taika Waititi, vars Oscarsnominerade film Jojo Rabbit och inblandning i flera Marvel-projekt gjort honom till en av Hollywoods hetaste regissörer.

Chris Rock spelar ledare för ett knarksyndikat i Kansas City. Foto: FX

Fargo (FX/HBO Nordic), 19 april. Noah Hawley tar i säsong fyra av antologiserien tittarna tillbaka till 1950-talet. Geografiskt förflyttas berättelsen för första gången från Minnesota till Missouri. I Kansas City råder en bräcklig fred mellan två brottssyndikat. Det ena leds av Loy Cannon, en roll som Noah Hawley specialskrivit för Chris Rock. I Sverige är det HBO Nordic som har rättigheterna. Säsong fyra lär dyka upp den 20 april, dagen efter premiären i USA. Ben Whishaw, Jessie Jack Huston, Jason Schwartzman, Uzo Aduba och Timothy Olyphant syns i några av rollerna.

(Uppdatering: Säsongpremiären av Fargo är uppskjuten efter att produktionen fått pausa på grund av coronautbrottet. Inget nytt datum är kommunicerat.)

Jodie Comers Villanelle och Sandra Ohs Eve Polastri i slutet av säsong två. Foto: BBC America

Killing Eve, BBC America/HBO Nordic, 26 april. Thrillerserien om den skruvade och explosiva relationen mellan MI5-agenten Eve Polastri (Sandra Oh) och lönnmördaren Villanelle (Jodie Comer) har prisats på flera galor. Bekräftat är att även Fiona Shaw och Kim Bodnia återkommer i säsong tre som Carolyn respektive Konstantin. Dessutom dyker det upp en rad nya karaktärer, varav en spelas av Gemma Whelan från Game of Thrones. Suzanne Heathcote (Fear the Walking Dead) är säsongens nya showrunner. 

Damien Lewis och Paul Giamatti. Foto: Showtime

Billions (Showtime/HBO Nordic), 4 maj. Makt och rikedom är alltid i centrum för den här serien. I säsong fyra hamnade de svurna fienderna, advokaten Chuck Rhoades (Paul Giamatti) och hedgefond-kungen Bobby Axelrod (Damian Lewis), i en ohelig allians mot gemensamma yttre fiender. När säsong fem inleds är alliansen upplöst och var och en i sin egen ringhörna igen. Nya karaktärer spelade av Julianna Margulies och Corey Stroll kommer att bidra till ny dynamik i huvudpersonernas relationer.