Vigil byter flottan mot flyget i säsong 2

Vigil får en andra säsong. Suranne Jones och Rose Leslie repriserar sina roller i den brittiska konspirationsthrillern som i säsong två förflyttar handlingen till en militärflygbas.

Den första säsongen av Vigil hade vid lanseringen hösten 2021 de högsta tittarsiffrorna för en dramaserie i Storbritannien sedan Bodyguard 2018, så det kommer inte som någon stor överraskning att BBC nu förnyat serien med sex nya avsnitt.

Den första säsongen utspelade sig till stor del på ubåten HMS Vigil, därav titeln. Kriminalkommissarie Amy Silva (Suranne Jones) ledde en utredning som borrade sig allt djupare in i en konspiration och ledde till att polisen hamnade på kollisionskurs med både flottan och den brittiska säkerhetstjänsten.

I den nya säsongen får Amy Silva och hennes yngre poliskollega och partner Kirsten Longacre (Rose Leslie) i uppdrag att utreda orsaken till flera oförklarliga dödsfall på en skotsk militäranläggning. Paret möts av en fientlig och hierarkisk kultur inom flygförsvaret och ställs inför morgondagens dödliga krigföring när de kämpar för sin egen framtid.

Suranne Jones om förnyelsen: “Jag ser fram emot att bli en del av Vigil-teamet igen och att fortsätta vår historia. Vi har briljanta nya manus och några fantastiska nya skådespelare. Ta på säkerhetsbältet. Vilken resa det blir.”

Rose Leslie: “Jag ser fram emot att jobba med Suranne igen och att fortsätta Amy och Kirstens äventyr genom en andra säsong. Tom Edge har skapat ytterligare ett gripande fall för oss ta oss an i en helt ny miljö.”

Inspelningen av den andra säsongen av Vigil börjar inom kort i Skottland, meddelar BBC.

Förutom Suranne Jones (Gentleman Jack) och Rose Leslie (Game of Thrones) repriserar även Gary Lewis (His Dark Materials) rollen som DSU Robertson. Till den nya säsongen ansluter Romola Garai (Becoming Elizabeth), Dougray Scott (Crime), Amir El-Masry (SAS Rogue Heroes), David Elliot (The Liberator), Chris Jenks (Sex Education), Tommy Sim’aan (The Midwich Cuckoos), Oscar Salem (House of the Dragon), Jonathan Ajayi (Noughts + Crosses) och nykomlingen Hiba Medina.

BBC-serien har visats av SVT med titeln Vigil – död man ombord, men finns inte längre tillgänglig på SVT Play. Däremot går serien att streama på Disney+. SVT har rättigheterna även till säsong två.