Eddie Redmayne i tv-serie om Schakalen

Frederick Forsyths thrillerroman The Day of the Jackal ska dramatiseras igen, men nu för tv. Oscarsvinnaren Eddie Redmayne ska spela lönnmördaren känd under täcknamnet Schakalen.

Eddie Redmayne vann en Oscar för The Theory of Everything och blev nyligen Golden Globe-nominerad för Netflixfilmen The Good Nurse. The Day of the Jackal blir hans första tv-roll på 13 år. Redmayne ska både spela huvudkaraktären, i svensk översättning känd som Schakalen, och vara med och producera serien som beställts gemensamt av brittiska Sky och amerikanska Peacock.

Den nya serien är en modern tolkning av Frederick Forsythes thrillerroman från 1971 och den film med samma namn som kom två år senare och som var mycket trogen den litterära förlagan. Enligt synopsis ska det nya samtida dramat gräva djupare in i den kameleontliknande antihjälten och samtidigt leverera en högoktanig, cinematisk, global katt-och-mus-thriller placerad i vårt turbulenta geopolitiska landskap.

Handlingen i romanen och filmen skildrar hur en iskall och elegant brittisk kontraktsmördare får i uppdrag från en fransk högerextrem organisation att likvidera den franska presidenten Charles de Gaulle. Mördaren, vars namn och utseende är okänt, går under kodnamnet Schakalen. I filmen spelas han av Edward Fox.

Den franska säkerhetstjänsten får kännedom om planerna och ger sin bästa detektiv i uppdrag att spåra upp mördaren. Obegränsade resurser ställs till hans förfogande, men Schakalen närmar sig obarmhärtigt sin måltavla.

NBCUniversal ansvarar för den globala distributionen, vilket bör betyda att Skyshowtime ligger närmast till hand i Sverige.

Namnet Schakalen förknippas numera också med den venezuelanska terroristen Ilich Ramírez Sánchez, känd även som Carlos. Ramírez, som greps av fransk säkerhetspolis 1994, började kallas för Schakalen efter att ett exemplar av Frederik Forsythes roman hittats i ett hotellrum efter en misslyckad polisrazzia.