Vännerna återförenas i HBO Max-special

Nu är det officiellt. 26 år efter premiären av Friends återförenas de sex skådespelarna i en tv-special som ska bli språngbräda för lanseringen av HBO Max.

Streamingkriget har pågått ett tag nu. I slutet av förra året var det premiär för Disney+ och Apple TV+ och i april lanserar NBCUniversal sin streamingtjänst Peacock. I maj ska Warner Media sedan försöka bräcka allihop med sin streamingtjänst HBO Max – och det starkaste kortet i rockärmen är förstås Friends eller Vänner som komediserien ursprungligen blev känd som i Sverige.

Flera av Friends-skådespelarna har hintat på sociala medier om att det varit någon form av återförening på gång, och Jennifer Aniston har under en intervju med Ellen DeGeneres på The Ellen Show berättat att de sex arbetat på något ihop men att det inte handlade om en reboot.

Nu har Warner Media bekräftat att Jennifer Aniston, Courteney Cox, Lisa Kudrow, Matthew Perry, Matt LeBlanc och David Schwimmer 16 år efter att Friends tog adjö ska återförenas på den originalscen som fortfarande finns intakt i Warner Bros studio i Burbank, Kalifornien. Specialprogrammet kommer inte att vara manusdrivet, alla inblandade framför och bakom kameran har envist hävdat att det aldrig kommer att bli någon manusbaserad revival av Friends.

Enligt källor till Hollywood Reporter kommer stjärnorna att betalas mellan 2,5 och 3 miljoner dollar (motsvarande cirka 30 miljoner kronor) vardera för sin medverkan. Ersättningen rapporteras sextetten ha förhandlat fram gemensamt, precis som när det begav sig och de tillsammans lyckades omförhandla till sig då historiska en miljon dollar per avsnitt och skådespelare.

“Jag blev medveten om Friends redan tidigt i utvecklingsstadiet och hade sedan möjlighet att jobba med serien många år senare, och det har glatt mig hur serien fångat tittare i generation efter generation. Serien påminner om en era då vännerna – och publiken – samlades i realtid och vi tror att återföreningsspecialen kommer att återskapa den andan, och förena gamla och nya fans”, kommenterar Kevin Reilly, chief content officer, HBO Max och president, TBS, TNT, and truTV. 

Ben Winston kommer att regissera specialen samt producera den ihop med originalseriens exekutiva producenter Kevin Bright, Marta Kauffman och David Crane samt skådespelarna själva.

Fem av skådespelarna (Perry saknades) återförenades för fyra år sedan i ett hyllningsprogram till sitcom-regissören James Burrows. Den här gången är alltså återföreningen föranledd av lanseringen av den nya streamingtjänsten HBO Max. Förutom specialen kommer HBO Max att erbjuda alla tio säsonger av Friends i en seriekatalog som även kommer att innehålla bland annat Vita huset, Doctor Who och Big Bang Theory.

HBO Max har också producerat en rad nya originalserier inför lanseringen i maj. Några av dem går att läsa om här. Hur HBO Max kommer att påverka HBO Nordic är ännu oklart.