Trailer: Olivia Colman i The Crown

Äntligen får vi se Oscarvinnaren Olivia Colman i aktion som drottning Elizabeth II. Netflix har släppt den första trailern för den tredje säsongen av The Crown.

Claire Foy både Golden Globe- och Emmy-belönades för sin insats i de två första säsongerna av Netflix påkostade och hyllade serie om drottning Elizabeth II av England. Foys tolkning av den brittiska monarken täckte de första åren på tronen och tiden fram till 1964.

När The Crown efter nästan två års uppehåll återkommer med sin tredje säsong kämpar kungafamiljen med de nya utmaningar som följer av det snabbt förändrade brittiska samhället och drottningen har transformerats från ung kvinna till – som hon själv uttrycker det i teasertrailern – ”old bat”.

För Olivia Colman är det hennes andra drottningroll på kort tid, hon vann i vintras en Oscar för sin insats som drottning Anne i The Favourite. Colman är också Emmy-nominerad för sin biroll som sociopat och gudmor till Phoebe Waller-Bridges karaktär i årets bästa tv-serie Fleabag.

Tobias Menzies (Outlander) har tagit över rollen som prins Philip efter Matt Smith och Helena Bonham-Carter (bland annat Harry Potter) efterträder Vanessa Kirby som prinsessan Margaret. Prins Charles och prinsessan Anne spelas i säsong tre och fyra av Josh O’Connor (The Durrells) och Erin Doherty (Lss Misérables).

Gillian Anderson (The X-Files) har nyligen bekräftat att hon spelat in scener som premiärminister Margaret Thatcher, men vi får vänta till säsong fyra innan ”Järnladyn” dyker upp i handlingen. Detsamma gäller för prinsessan Diana som i säsong fyra spelas av Emma Corrin (Pennyworth).

Säsong tre av The Crown kommer till Netflix den 17 november.