Ny reboot av Battlestar Galactica

Inte en remake utan en ny story inom samma universum och i samma anda. Så beskriver Mr Robot-skaparen Sam Esmail sin Battlestar Galactica-reboot.

De flesta är överens om att Battlestar Galactica, som sändes under åren 2004-2010, är en av tv-historiens bästa sci fi-serier. Eller som en Battlestar Galactica-fan skulle ha uttryckt det: So say we all. Vad många glömmer bort är att även det var en reboot. Den första versionen spelades in 1978-1979, men få kommer ihåg originalserien i dag.

Syfy-serien med Edward James Olmos, Mary McDonnell, Katee Sackhoff, James Callis, Tricia Helfer och Grace Park blev däremot en kritikerdarling. Den gav också upphov till två spinoffer, tv-serien Caprica och tv-filmen Battlestar Galactica: Blood & Chrome. Och nu är det alltså dags igen att utvidga Battlestar Galactica-universumet. Den nya serien, producerad av Mr Robot-skaparen Sam Esmail, är beställd av det amerikanska bolaget NBCUniversals nya streamingtjänst Peacock.

Nyheten om en Battlestar Galactica-reboot har mötts med stor tveksamhet på Internet, vilket fått Sam Esmail att gå ut och förklara sig på Twitter: ”BSG fans, this will NOT be a remake of the amazing series @RonDMoore launched because … why mess with perfection? Instead, we’ll explore a new story within the mythology while staying true to the spirit of Battlestar. So say we all!” skriver Esmail i en tweet.

Sam Esmail har många strängar på sin lyra. Han har visserligen avslutat inspelningen av den sista säsongen av Mr Robot (premiär i USA den 6 oktober), men han är fortfarande exekutiv producent för USA Networks Briarpatch och Amazons Homecoming. Hos Peacock har han förutom BSG-serien även Angelyne, en miniserie med hustrun Emmy Rossum i huvudrollen. Esmail ska även göra en bearbetning av Fritz Langs sci fi-klassiker Metropolis från 1927.

NBC ger sig med Peacock in i det växande getingboet av Netflixutmanare. Apple TV+ lanseras den 1 november och Disney+ den 12 november. HBO Max pratar om vårpremiär och NBC har nu annonserat att de öppnar sin streamingtjänst i april. Bland de originalserier som Peacock kommer att erbjuda i april återfinns även en Saved by the Bell-reboot och en ny serie av komedimästaren Mike Schur, mannen bakom The Good Place, Brooklyn Nine-Nine och Parks & Recreation.