Olivia Colman i Dickens Great Expectations

Oscarvinnaren Olivia Colman leder den senaste bearbetningen av Charles Dickens Great Expectations. Miniserien från Peaky Blinders-skaparen Steven Knight har premiär i vår.

Vad har Gillian Anderson, Helena Bonham-Carter och Olivia Colman gemensamt? De har alla medverkat i samma säsong av The Crown, låter som det givna svaret. Det stämmer, men alla tre har nu också spelat Miss Havisham i Charles Dickens Great Expectations, eller översatt till svenska Lysande utsikter.

Senast i raden är Oscarvinnaren Olivia Colman som spelar den mystiska och excentriska Miss Havisham i en miniserie från Peaky Blinders-skaparen Steven Knight.

Samma producentteam som låg bakom miniserien A Christmas Carol för några år sedan har fortsatt sitt Charles Dickens-samarbete med brittiska BBC och amerikanska FX.

Olivia Colman som Miss Havisham och Fionn Whitehead som Pip. Foto: BBC

Great Expectations är en bildningshistoria som från början publicerades som en lång följetong. Handlingen utspelar sig från julafton 1812 till vintern 1840. Huvudpersonen, föräldralösa Philip ”Pip” Pirrip, berättar minnen från när han är sju år gammal och hela vägen in i vuxenlivet. Precis som i flera andra av sina romaner hämtade Charles Dickens en del av inspirationen från sitt eget liv.

Den förmögna Miss Havisham, som är besatt av tanken på att krossa en mans hjärta efter att själv ha blivit lämnad vid altaret som ung, tar i berättelsen hand om Pip och låter honom bli följeslagare till henne själv och adoptivdottern Estella.

Olivia Colman som Miss Havisham och Shalom Brune Franklin som Estella. Foto: BBC

Pip, som måste bestämma om de möjligheter och förväntningar som följer med deras mörka värld är möjliga att förena med den man han vill bli, spelas av Fionn Whitehead. Estella görs av Shalom Brune-Franklin.

BBC har släppt en kort teaser, men ännu inte preciserat premiärdatumet för Great Expectations mer än till våren. I USA är det premiär den 26 mars för FX on Hulu-serien.