Trailer: Doctor Whos nyårsspecial

Den nya säsongen av Doctor Who dröjer, men sci fi-seriens fans kan se fram emot en nyårsspecial. Flera klassiska karaktärer återvänder.

Det är nu 57 år sedan som det allra första Doctor Who-avsnittet sändes i Storbritannien. Den senaste omgången har hunnit med tolv säsonger. Den 13:e doktorn, spelad av Jodie Whittaker, har fått förnyat förtroende men coronapandemin har försenat produktionen av säsong 13.

Tur då att den helgspecial som det hintades om i finalen av säsong 12 nu står för dörren. Det är tredje året i rad som det brittiska public service-bolaget BBC väljer att ringa in det nya året i sällskap med den ikoniska tidsdoktorn.

Doctor Who: Revolution of the Daleks är namnet på årets special och spekulationerna är i full sving om vilka karaktärer som kommer på tillfälligt besök förutom de våldsamma och hänsynslösa utomjordiska mutanter som är kända som Daleks.

John Barrowman som Jack Harness. Foto: BBC

Sedan tidigare är det känt att John Barrowman (Arrow) repriserar rollen som kapten Jack Harkness. Den nya trailer som precis släppts avslöjar att han får sällskap av Chris Noth (Sex and the City) som den skrupellösa affärsmannen Jack Robertson. Samtidigt gör Dame Harriet Walter (Killing Eve) och Nathan Stewart-Jarrett (Famous in Love) debut i Doctor Who-sammanhang.

Chris Noth och Nathan Stewart-Jarrett. Foto: James Pardon/BBC

BBC synopsis: I helgspecialen återvänder en av doktorns största och mest fruktade fiender – Daleks. Doktorn är inlåst i ett fängelse med hög säkerhetsklassning. Isolerad utan hopp om att kunna fly. Långt bort, på planeten jorden, måste hennes bästa vänner Yas, Ryan och Graham gå vidare med sina liv utan henne. Men det är inte lätt. Gamla vanor är svåra att ändra på. Särskilt när de upptäcker att en märklig plan är på väg att formas. En plan som involverar en Dalek. Hur kan du vinna mot en Dalek utan doktorn?

Jodie Whittakers tidsdoktor i fångenskap. James Pardon/BBC

Doctor Who: Revolution of the Daleks sänds på BBC One på nyårsdagen. Det bör inte dröja allt för länge innan specialen dyker upp även på SVT och SVT Play.

I USA är det numera Warner Medias streamingtjänst HBO Max som är hem för maratonserien. Det bör öka chanserna för att de svenska streamingrättigheterna för Doctor Who så småningom hamnar hos HBO Nordic som har samma ägare.