Han blir fjortonde doktorn i Doctor Who

Från Sex Education till Doctor Who. Ncuti Gatwa tar kontroll över tardisen när Jodie Whittakers doktor regenereras och den fjortonde doktorn tar vid.

När Jodie Whittaker för fem år sedan presenterades som den trettonde doktorn skrev hon tv-historia som den första kvinnliga doktorn sedan den klassiska brittiska sci fi-serien började produceras 1963. När BBC presenterar hennes efterträdare som tidsresande doktor så skrivs ånyo historia. Ncuti Gatwa, mest känd som Eric Effiong i Netflixserien Sex Education, är den första mörkhyade doktorn. Den fjortonde doktorn är också med sina 29 år en av de yngsta, bara Matt Smith var yngre.

Ncuti Gatwa, den fjortonde doktorn. Foto: BBC

Ncutis kommentar: “Det finns inte ord för att beskriva hur jag känner. En blandning av djupt hedrad, mer än glad och naturligtvis lite rädd. Den här rollen och serien betyder så mycket för så många runt om i världen, inklusive mig själv, och varje otroligt talangfulla företrädare, har hanterat detta unika ansvar och privilegium med den största omtanke. Jag kommer att göra mitt yttersta för att göra samma sak. Russell T Davies är nästan lika ikonisk som doktorn och att få tillfälle att jobba med honom är en dröm som slår in. Hans manus är dynamiskt, spännande, otroligt smart och sprakar av faror. En skådespelares metaforiska spelplan. Hela teamet har varit otroligt välkomnande och gett sina hjärtan till showen. Så även om det är läskigt är jag medveten om att jag ansluter till en mycket stöttande familj. Till skillnad från doktorn har jag bara ett hjärta, men jag ger hela till showen.”

Russell T Davies, som för 17 år sedan återupplivade den klassiska brittiska sci fi-serien, är alltså tillbaka som showrunner: “Framtiden är här och det är Ncuti. Ibland vandrar talang genom dörren och och den lyser så ljust och starkt och briljant. Jag är så imponerad och tackar min lyckliga stjärna. Ncuti charmade oss, tog kommandot över doktorn och tardis-nycklarna på några sekunder. Det är en ära att jobba med honom. Jag kan knappt vänta på att få sätta igång, men vi ransonerar oss för nu, i väntan på den episka finalen för underbara Jodie. Men jag lovar att 2023 blir spektakulärt!”

Jodie Whittakers och showrunner Chris Chibnails avskedsturné avslutas med tre specialavsnitt, varav två har sänts. Det sista sänds som en del av BBC:s 100-årsjubileum någon gång under hösten. Det är i det avsnittet som regenereringen sker, det vill säga övergången från en doktor till en annan.