Trailer: Big Pharma-kritik i Narcos-skaparens Painkiller

Läkemedelsindustrin är under lupp i den nya Netflixserien Painkiller. Uzo Aduba, Matthew Broderick och Taylor Kitsch har de ledande rollerna i Narcos-skaparens nya dramaserie.

Miniserien Painkiller kommer från Narcos-skaparen Eric Newman som byteri våldsamma drogkarteller mot giriga läkemedelsjättar, ofta ihopbuntade som Big Pharma. Denna gång nöjer sig Newman med rollen som exekutiv producent.

Det är parhästarna Micah Fitzerman-Blue och Noah Harpster som har skrivit manus och är miniseriens showrunners. Duon har tidigare bland annat skrivit manuset till filmen A Beautiful Day in the Neighborhood. Peter Berg (Friday Night Lights) står för regin av samtliga sex avsnitt som alla landar hos Netflix den 10 augusti.

“Mitt mål var att fånga det DNA som lever djupt i själen av opioidkrisen – en mycket tät och komplex tragedi framdriven av girighet, korruption, mänsklig bräcklighet och mer girighet”, har regissören Peter Berg sagt till Tudum.

Cirka 130 personer dör varje dag i USA efter att ha överdoserat opioider, det vill säga föreskrivna och icke föreskrivna smärtstillande läkemedel av olika slag. Det innebär en avliden person var elfte minut. Den krisen tacklades för ett par år sedan i den uppmärksammade Huluserien Dopesick och följs nu av Painkiller hos Netflix.

Matthew Broderick som Richard Sackler i Painkiller.

Uzo Aduba (The Orange Is the New Black) spelar Edie, som leder utredningen mot läkemedelsbolaget Purdue Pharma som tillverkar det smärtstillande läkemedlet OxyContin. Matthew Broderick (Ferris Bueller) innehar rollen som Richard Sackler, medlem i den förmögna familjen Sackler och senior chef på Purdue. Taylor Kitsch (Friday Night Lights) spelar Glen Kryger, en hårt arbetande familjeman och företagare vars liv förändras efter en skada.

Dina Shihabi, West Duchovny och John Rothman syns i tre andra viktiga roller.

I trailern pratar Sackler om pain och pleasure, om att ta sig från smärta till njutning, och om att som företag parkera sig däremellan och tjäna stora pengar.

Den officiella beskrivningen lyder: “Painkiller är en fiktionalisering av verkliga händelser som utforskar en del av ursprunget och efterdyningarna av opioidkrisen i Amerika och lyfter fram berättelser om förövare, offer och sanningssökare, vars liv för alltid påverkades av uppfinnandet av OxyContin.”

Manuset är baserat på det journalistiska arbetet av Patrick Radden Keefe, som skrev ”The Family That Built An Empire of Pain” och Barry Meier, Pulitzerbelönad för “Pain Killer: An Empire of Deceit” och “Origin of America’s Opioid Epidemic”. Båda har fungerat som konsulter till tv-teamet.

De första bilderna som Netflix släppte i maj kan ses här.