Första bilderna: Aduba, Broderick och Kitsch i Painkiller

Den amerikanska opioidkrisen utforskas i en miniserie som nu fått ett premiärdatum av Netflix. Uzo Aduba, Matthew Broderick och Taylor Kitsch har de ledande rollerna i Painkiller.

Cirka 130 personer dör varje dag i USA efter att ha överdoserat opioider, det vill säga föreskrivna och icke föreskrivnas smärtstillande läkemedel av olika slag. Det innebär en avliden person var elfte minut. Den krisen tacklades för ett par år sedan i den uppmärksammade Huluserien Dopesick.

Nu är det Netflix tur. Miniserien Painkiller kommer från Narcos-skaparen Eric Newman som byter våldsamma drogkarteller mot giriga läkemedelsjättar. Denna gång nöjer han sig med rollen som exekutiv producent.

Parhästarna Micah Fitzerman-Blue och Noah Harpster har skrivit manus och agerar showrunners. Duon har tidigare skrivit manuset till filmen A Beautiful Day in the Neighborhood och samarbetat i författarrummet för tv-serien Transparent.

Manuset är baserat på det journalistiska arbetet av Patrick Radden Keefe, som skrev ”The Family That Built An Empire of Pain” och Barry Meier, Pulitzerbelönad för “Pain Killer: An Empire of Deceit” och “Origin of America’s Opioid Epidemic”. Både har fungerat som konsulter till tv-teamet.

Peter Berg står för regin av samtliga sex avsnitt som alla landar hos Netflix den 10 augusti.

“Mitt mål var att fånga det DNA som lever djupt i själen av opioidkrisen – en mycket tät och komplex tragedi framdriven av girighet, korruption, mänsklig bräcklighet och mer girighet”, säger Peter Berg till Tulum.

Uzo Aduba ska spela Edie, som leder utredningen mot läkemedelsbolaget Purdue Pharma som tillverkar smärtstillande medel. Matthew Broderick har rollen som Richard Sackler, som ingår i den förmögna familjen Sackler och är senior chef på Purdue. Taylor Kitsch spelar Glen Kryger, en hårt arbetande familjeman och företagare vars liv förändras efter en skada.

John Rothman, Matthew Broderick och Sam Anderson i ’Painkiller’. Foto: Keri Anderson/Netflix

Uzo Aduba slog igenom i Orange is the New Black och har därefter gjort uppmärksammade roller i FX-serien Mrs America och senast HBO:s In Treatment.

Matthew Broderick är för evigt förknippad med karaktären Ferris Beuller och äktenskapet med Sarah Jessica Parker. På senare år har han synts i bland annat The Connors och Better Things.

Taylor Kitsch är känd från Fridah Night Lights och True Detective.

Taylor Kitach och  Carolina Bartczak. Foto: Kari Anderson/Netflix