Aduba och Broderick i Painkiller

Emmyvinnaren Uzo Aduba återvänder till Netflix. Hon och Matthew Broderick är klara för två av de ledande rollerna i Painkiller.

Uzo Aduba slog igenom i Orange is the New Black, serien som bidrog till att sätta Netflix på tv-kartan. Hon har därefter gjort uppmärksammade roller i FX-serien Mrs America och nu senast HBO:s In Treatment. Nu återvänder Aduba till Netflix. Hon ska spela mot bland andra Matthew Broderick (Manchester by the Sea) i ett drama från Narcos-skaparen Erik Newman om den amerikanska opioidkrisen.

Newman nöjer sig här med rollen som exekutiv producent, medan parhästarna Micah Fitzerman-Blue och Noah Harpster skriver manus och fungerar som showrunners. Duon har tidigare skrivit manuset till filmen A Beautiful Day in the Neighborhood och samarbetat i författarrummet för tv-serien Transparent. Peter Berg ska regissera samtliga sex avsnitt.

Manuset är baserat på det journalistiska arbetet av Patrick Radden Keefe, som skrev ”The Family That Built An Empire of Pain” och Barry Meier, Pulitzerbelönad för “Pain Killer: An Empire of Deceit” och “Origin of America’s Opioid Epidemic”. Både fungerar som konsulter till tv-teamet.

Cirka 130 personer dör varje dag i USA efter att ha överdoserat opioider, det vill säga föreskrivna och icke föreskrivna smärtstillande läkemedel av olika slag. Det innebär en avliden person var elfte minut. Det är den krisen som ska utforskas på djupet i miniserien.

Uzo Aduba ska spela Edie, som leder utredningen mot läkemedelsbolaget Purdue Pharma som tillverkar smärtstillande medel. Matthew Broderick har rollen som Richard Sackler, som ingår i den förmögna familjen Sackler och är senior chef på Purdue.

Produktionen av Painkiller drar igång senare i år i Toronto.