Narcos skapare bakom ny drogserie

DELA

Från drogkartellerna i Sydamerika till opioidkrisen i USA. Netflix har beställt ytterligare en serie – Painkiller – av Narcos showrunner Eric Newman.

Cirka 130 personer dör varje dag i USA efter att ha överdoserat opioider, det vill säga föreskrivna och icke föreskrivna smärtstillande läkemedel av olika slag. Det innebär en avliden person var elfte minut. Det är den krisen som Eric Newman nu ska utforska på djupet.

Painkiller ska bli en miniserie i åtta avsnitt hos Netflix, där Eric Newman är kontrakterad sedan länge som showrunner för Narcos och Narcos: Mexico (säsong 2 hade premiär den 13 februari). Den här gången nöjer han sig dock med att vara exekutiv producent. Parhästarna Micah Fitzerman-Blue och Noah Harpster ska skriva manus och fungera som showrunners. De har tidigare tillsammans skrivit manuset till filmen A Beautiful Day in the Neighborhood och samarbetat i författarrummet för tv-serien Transparent.

Peter Berg (Leftovers, Friday Night Lights) ska regissera samtliga åtta avsnitt. ”Jag är verkligen laddad för att bli del av en så djupgående utforskning av uppkomsten av opioidtragedin. Det är för mig fair game att upplysa om hur företag som skor sig på död och drogberoende hanterar sina affärer”, säger regissören i ett uttalande.

Miniserien kommer att hämta underlag från The New Yorker-artikeln ‘The Family That Built An Empire of Pain’ av Patrick Radden Keefe, och boken ‘Pain Killer: An Empire of Deceit and the Origin of America’s Opioid Epidemic’ av den Pulitzer Prize-vinnande journalisten och författaren Barry Meier. Både Keefe and Meier är kontrakterade som konsulter.