Trailer: Gandolfini jr i Sopranos-filmen

Dags för ett återbesök i The Sopranos-världen. James Gandolfinis son Michael spelar Tony Soprano i prequel-filmen The Many Saints of Newark.

Tv-serien om maffiafamiljen i New Jersey började sändas på HBO 1999. I dag betraktas The Sopranos som en av de bästa tv-serierna genom tiderna. Totalt vann serien 21 Emmys. Alla sex säsongerna finns fortfarande att streama på HBO Nordic.

James Gandolfini, som spelade patriarken Tony Soprano, avled 2013. När tittarna nu för första gången på 14 år välkomnas tillbaka till Sopranos-universumet så är det i stället sonen Michael Gandolfini som spelar den ikoniska karaktären i en långfilm som utspelar sig 1967 och ska ge mer bakgrund till vad vi fick se i tv-serien.

Planen var att långfilmen skulle gå upp på biograferna i september förra året, men en pandemi kom emellan. Nu är äntligen Warner Bros redo att presentera The Many Saints of Newark för tittarna – men eftersom det är nya tider så sker premiären den 1 oktober samtidigt på de amerikanska biograferna och streamingtjänsten HBO Max. Vad det betyder för premiärdatum på HBO Nordic har ännu inte annonserats.

Så här lyder beskrivningen av filmen vars trailer precis har släppts: “En ung Anthony Soprano växer upp under en av de mest tumultartade epokerna i Newarks historia. Han är på väg att bli man precis när rivaliserande gangstergäng börjar utmana den mäktiga DiMeo-familjens grepp om den allt mer uppdelade staden. I denna föränderliga värld kämpar den farbror som han avgudar, Dickie Moltisanti, med att klara av både sina professionella och personliga åtaganden. Dickies inflytande på den lättpåverkade brorsonen kommer att hjälpa till att forma tonåringen till den mäktiga maffiaboss han senare kommer att bli känd som: Tony Soprano.”

Foto: Barry Wetcher/Warner Bros

Viktiga roller görs också av Alessandro Nivola (Dickie Moltisanti, Christophers far), Jon Bernthal (Giovanni “Johnny Boy” Soprano), Corey Stoll (Junior Soprano), Vera Farmiga (Tonys mor Livia Soprano), Billy Magnussen (Paulie “Walnuts” Gualtieri) och John Magaro (Silvio Dante). Dessutom medverkar Leslie Odom jr, Michaela De Rossi och Ray Liotta i ännu hemliga roller.

Skaparen av Sopranos, David Chase, har skrivit filmmanuset ihop med Lawrence Konner. En annan Sopranos-veteran, Alan Taylor, har regisserat.