Trenden: Datorspel som blir tv-serier

Datorspelen gör ett allt större avtryck även i tv-världen. Halo, The Last of Us, Resident Evil och Fallout håller alla på att bearbetas till tv-serier.

Att förvandla datorspel till spelfilmer eller tv-serier har alltid betraktats som en stor utmaning. Många har försökt men få har lyckats särskilt väl. I tv-formatet har det mest handlat om animerade serier, men på senare tid har tv-skaparna i ökad utsträckning börjat rikta blickarna mot tv-spelsvärlden för att få inspiration även till nya live action-serier. Särskilt värdefullt i den hårt konkurrensutsatta streamingeran är att serierna då har en fanbase redan från start.

Just nu är minst fyra tv-serier på väg som bygger på populära datorspel.

Foto: Microsoft Game Studios

Halo. Kabelkanalen Showtime har utlovat en serie som är trogen datorspelets kanon, men kommer att utforska nya draman inom ramen för det science fiction-universum där civilisationen hotas att förgöras av Covenant, en allians av utomjordingar. Pablo Schreiber (Orange is the New Black) spelar ikoniska krigaren Master Chief Petty Officer John-117. Medverkar gör även Natascha McElhone, Charlie Murphy, Jen Taylor, Shabana Azmi, Bokeem Woodbine och Kate Kennedy. Den pausade inspelningen av Halo återupptogs tidigare i november och planen har varit att serien ska ha premiär under första halvåret 2021.

Foto: Naughty Dog

The Last of Us. HBO har precis gett grönt ljus för en serie från Chernobyl-skaparen Craig Mazin. Han skriver manuset till The Last of Us ihop med Neil Druckmann, som är den kreativa hjärnan bakom det populära Playstation-spelet. Utgångspunkten är att en pandemi för 20 år sedan slagit ut stora delar av mänskligheten och de som överlevt befinner sig i karantänzoner. Överlevaren Joel får i uppdrag att smuggla ut tonåringen Ellie, som kan vara nyckeln till ett botemedel, och tillsammans ger de sig i väg på en resa västerut genom ett apokalyptiskt USA.

Foto: Playstation

Resident Evil. De japanska tv-spelen har redan inspirerat till en hel filmserie med Milla Jovovich i huvudrollen. Den här gången handlar det om en tv-reboot i samma universum. Andrew Dabb (Supernatural) fick under sensommaren i uppdrag av Netflix att skapa en serie med en ny historia som sträcker sig över två tidslinjer. Nyligen offentliggjordes castingen av Kaya Scodelario (som Claire Redfield), Hannah John-Kamen (Jill Valentine), Robbie Amell (Chris Redfield), Tom Hopper (Albert Wesker), Avan Jogia (Leon S Kennedy) och Neal McDonough (William Birkin).

Foto: Bethesda Softworks

Fallout. Westworld-skaparna och äkta makarna Jonathan Nolan och Lisa Joy har flyttat till Amazon där de ska göra tv-serie av de postapokalyptiska rollspel som är kända som Fallout. Datorrollspelen, vars första del släpptes redan 1997, är influerade av det kalla krigets kärnvapenskräck, men utspelar sig i retrofuturistisk efterkrigsmiljö på 2100- och 2200-talen. En seriös ton blandas med ironisk humor och rena B-filmsfantasier. Amazon har redan bundit upp sig för en hel tv-serie. Oklart hur långt produktionen har kommit.