Pascal och Ramsey i The Last of Us

Båda medverkade i Game of Thrones. Nu ska Pedro Pascal och Bella Ramsey spela Joel och Ellie i HBO:s tv-bearbetning av The Last of Us.

Det är snart ett år sedan det blev känt att Chernobyl-skaparen Craig Mazin samarbetar med den kreativa hjärnan bakom Playstation-spelet The Last of Us, Neil Druckmann, för att göra tv-serie av Joel och Ellies postapokalyptiska kamp för överlevnad. 

Även Game of Thrones-producenten Carolyn Strauss är knuten till projektet och kanske har det bidragit till att det nu är två skådespelare från just Game of Thrones som tilldelats huvudrollerna i HBO:s nästa storsatsning.

Efter rollen som Oberyn Martell i Game of Thrones har Pedro Pascal gått från klarhet till klarhet, senast aktuell som titelpersonen i The Mandalorian och som Maxwell Lord i Wonder Woman 1984. I The Last of Us spelar Pascal den härdade överlevaren Joel som ska smuggla ut föräldralösa Ellie ut ur en övervakad karantänzon och tvärs över ett postapokalyptiskt USA där faror lurar i form av blodtörstiga, smittade, hänsynslösa, laglösa människor.

14-åriga Ellie representerar mänsklighetens hopp och kan vara nyckeln till ett botemedel mot den smitta som orsakat den pandeminsom 20 år tidigare slog ut större delen av mänskligheten. Rollen som Ellie har norpats av Bella Ramsey, som blev stor fanfavorit som Lyanna Mormont i Game of Thrones och även har synts i The Dark Materials.

HBO gav grönt ljus till serien i november. Francesca Orsi, executive vice president, HBO Programming, gjorde då följande uttalande: “Craig och Neil är visionärer i en egen liga. Med dem vid rodret tillsammans med ojämförliga Carolyn Strauss är vi säkra på att den här serien kommer att tala till både die hard-fans och nykomlingar till den här sagan”.

Den svenska regissören Johan Renck var i ett tidigt skede knuten till projektet, men tvingades hoppa av på grund av en schemakonflikt. I stället ska pilotavsnittet av The Last of Us regisseras av den ryska filmskaparen Kantemir Balagov.