Sorg temat för Facebooks nya tv-serie

Jätten Facebook ger sig på allvar in i kampen om tv-tittarna. Elizabeth Olsen har huvudrollen i Sorry for Your Loss, som nu är tillgänglig via Facebook Watch.

”I’m sorry to inform you that Facebook Watch’s new drama ”Sorry For Your Loss” is actually quite good, which means there’s yet another significant Peak TV supplier”, skrev den kända kritikern Alan Sepinwall på Twitter och länkade till sin recension.

Och lite så är det lätt att känna i denna tv-era av överflöd. Det är svårt nog att hinna följa de tv-serier som redan finns på etablerade plattformer, ännu fler alternativ skapar numera snarare frustration än glädjeyttringar. Det hindrar dock inte att fler bolag vill vara med och slåss på den heta streamingarenan. Och det handlar inte om några små uppstickare, utan om jättar som Facebook, Apple och Disney.

Facebook lanserade sin tjänst Facebook Watch i augusti förra året, men det är först nu, ett år senare, som innehållet blir tillgängligt även utanför USA, internationellt för alla Facebook-användare. Det är också först nu som Facebook Watch förfogar över en serie som har potential att bli en hit. Producenterna trodde själva så mycket på serien att man lät den få premiär på den stora filmfestivalen i Toronto tidigare i september. Sorry for Your Loss har också överlag fått bra kritik från de etablerade tv-recensenterna.

Huvudrollen spelas av Elizabeth Olsen, tidigt i karriären mest omtalad som lillasyster till tvillingarna Mary-Kate och Ashley Olsen, men vid 29 års ålder redan en erfaren skådespelerska med både indie- och studiofilmer bakom sig. För den breda publiken är Olsen mest känd som Scarlet Witch i Avengers-filmerna.

I Sorry for Your Lost spelar Elizabeth Olsen den unga änkan Leigh Shaw som vi möter tre månader efter maken Matts (Mamoudou Athie) oväntade död. Leigh genomgår en sorgeprocess som är svår och förvirrande och har flyttat hem till sin mamma och syster eftersom hon inte längre förmår bo kvar i den lägenhet hon delat med Matt. Det är inte utan komplikationer. Janet McTeer (Jessica Jones) gör rollen som new age-modern Amy och Kelly Marie Tran (Star Wars) spelar systern Jules som är före detta missbrukare. Relationen till Matts bror Danny (Jovan Adepo) är också ansträngd.

Historien pendlar mellan Leighs jobbiga nutid och återblickar till livet med Matt. Sorgen är huvudtema, men det finns plats även för en verklighetsnära och mänsklig humor i dramaserien som är fri från tekniska effekter och helt och hållet vilar på dialogen mellan skådespelarna, och främst då den talangfulla och här ovanligt nedtonade Elizabeth Olsen.

Facebook gjorde de fyra första avsnitten tillgängliga den 18 september. Därefter släpps två i veckan. Totalt består säsongen av tio halvtimmeslånga avsnitt. Första avsnittet har när detta skrivs redan nästan två miljoner visningar.