Då kommer del 2 av Making a Murderer

Dokumentärserien som drog igång en ny true crime-våg är snart tillbaka. Den andra säsongen av Making a Murderer släpps av Netflix den 19 oktober.

Making a Murderer är den Emmy-belönade dokumentärserien som satte igång en debatt om det amerikanska rättssystemet och som även upprörde många svenska tittare. Serien, som hade premiär lagom till julen 2015, beskriver Steven Averys resa från att först bli dömd för mordförsök, sedan frikänd tack vare nya DNA-prov och därefter dömd för mord.

När dokumentärserien släpptes fanns ingen andra säsong i sikte, men Netflix programchef Ted Sarandos, som överrumplades av det stora intresset, kom snabbt på andra planer. ”Det var en crazy kombination av beroendeframkallande television och att folk hade tid att titta. Så de kollade och berättade för sina vänner som också hade tid att titta under helgledigheten”, konstaterade Sarandos i januari 2016 och öppnade samtidigt upp för en andra säsong.

Snart tre år senare är del två färdig att visas. Tittarna får återigen möta Steven Avery, hans medåtalade brorson Brendan Dassey, deras familjer och försvarsadvokater. Vi blir också introducerade till advokaten Kathleen Zellner och får följa hennes kamp för att bevisa Averys oskuld. Zellner upptäcker allt medan serien pågår oväntade bevis för vad som kan ha hänt Teresa Halbach, kvinnan som Steven Avery enligt domen ska ha mördat.

Regissörerna Laura Ricciardi och Moira Demos har jobbat med att dokumentera det thrillerliknande brottsfallet sedan 2005 då en tidningsartikel om fallet väckt deras intresse. “Vi har byggt vidare på del 1, som dokumenterade den anklagades upplevelse, och skildrar i del 2 upplevelsen som dömd och fängslad för två män som avtjänar livstidsdomar för brott de fortsätter att hävda att de inte begått. Vi ser fram emot att dela den här nya fasen av resan med tittarna”, säger Laura Ricciardi och Moira Demos i ett gemensamt uttalande.

Tio nya avsnitt av Making a Murderer blir tillgängliga den 19 oktober hos streamingjätten.