Remake av Rita – med Lena Headey

Hollywood gör ett nytt försök med en remake av den danska tv-serien Rita. Lena Headey från Game of Thrones ska spela den otraditionella läraren Rita.

Skådespelarna från Game of Thrones börjar gå nu vidare till nya tv-projekt. Danske Nikolaj Coster-Waldau har till exempel skrivit på för kanalen FX där han ska göra en roll i pilotavsnittet av Gone Hollywood, en delvis verklighetsbaserad historia om en talangbyrå som förändrar hela branschen. En roll som synes ligga rätt långt från den som Jaime Lannister i fantasyserien om Westeros.

Jaime Lannisters tvillingsyster Cersei spelades av Lena Headey. Även hon har ett nytt projekt på gång. Hon är både en av producenterna och ska spela huvudrollen i en ny version av den danska serien Rita.

I originalserien från 2012 var det Mille Dinesen som spelade läraren Rita Madsen. Karaktären som Lena Headey ska spela i kabelkanalen Showtimes pilotavsnitt låter mycket snarlik originalet. Amerikanska Showtime beskriver Rita som en envis, okonventionell lärare och ensamstående mamma som tacklar varje form av auktoritet – och sin egen familj – på sitt eget frispråkiga sätt.

Det här är andra försöket att göra en amerikansk remake av Rita. Bravo gjorde redan 2013 ett pilotavsnitt med Anna Gunn (Breaking Bad) i huvudrollen, men det blev aldrig någon serie av det projektet. Återstår att se om Showtimes pilot med Lena Headey räcker ända fram.

Det finns fyra säsonger av den danska dramakomedin Rita på Netflix.