Två Watergate-serier i kamp om tittarna

Lagom till 50-årsjubileet kommer två nya serier om Watergate-skandalen. Både White House Plumbers och Gaslit är fyllda av tunga skådespelarnamn.

Nästa år är det 50 år sedan fem män bröt sig in i demokraternas högkvarter i Washington för att installera utrustning för avlyssning. Det var starten på det som blivit känt som Watergate-skandalen. Det kommande 50-årsjubileet har återuppväckt intresset för att berätta historier om den största politiska skandalen i modern amerikansk historia. Minst två nya tv-serier är på väg, en från HBO och en från Starz.

White House Plumbers verkar leda racet mot tv-skärmarna. HBO är i alla fall föst med att släppa en bild från miniserien som har Woody Harrelson och Justin Theroux i huvudrollerna. De spelar E Howard Hunt respektive G Gordon Liddy, Richard Nixons spindoctors som av misstag råkade rasera presidentskapet som de så ivrigt försökte skydda.

Domhnall Gleeson spelar John Dean och Lena Headey Dorothy Hunt. I rollistan finns även bland andra Kathleen Turner, Kiernan Shipka, Ike Barinholtz, Gary Cole, Toby Huss och Zoe Levin.

White House Plumbers är baserad på offentliga dokument och boken Integrity av Egil Krogh och Matthew Krogh. Veep-författarna Alex Gregory och Peter Huyck har skapat serien och Veeps showrunner David Mendel regisserar samtliga fem avsnitt.

Kabelkanalen Starz, vars serier i Sverige hamnar hos Viaplay, har också beställt en Watergate-serie. Gaslit återförenar Mr Robot-skaparen Sam Esmail med Julia Roberts. Båda är producenter precis som var fallet med Homecoming.

Julia Roberts spelar Martha Mitchell, frispråkig kändis i Arkansas societetsliv och fru till Nixons lojala justitiekansler John Mitchell. Trots sin partitillhörighet var hon den första som slog larm offentligt om Nixons inblandning i Watergate-affären, något som vände upp och ned på både hennes eget liv och Nixons. Hennes make, spelad av Sean Penn, beskrivs som temperamentsfull och hänsynslös, men hopplöst förälskad i sin frispråkiga hustru. Den politiska skandalen tvingade honom att välja mellan hustrun och presidenten.

Dan Stevens gestaltar i Gaslit samma person som Domhnall Gleeson i White House Plumbers, det vill säga den unge Vita huset-juristen John Dean som slits mellan sina ambitioner och sin moralkompass.