Recension: Show Me A Hero

Betyg: 4/5
Genre: Drama
Premiär: 19 augusti 2015
Antal säsonger: 1
Tjänst: HBO Nordic

Serieskaparen David Simon har aldrig gjort det lätt för sig. Historierna han berättar – och inte minst miljöerna som de placeras i – är ofta hämtade från Amerikas skuggsida. Tar Simon inte tag i USA:s misslyckade insats i Irak, som han gjorde i Generation Kill, är det den amerikanska statens institutionella och politiska brister som får klä skott i Tremé. Och i den fenomenala socialpolitiska serien The Wire gick David Simon hela varvet runt. Från Baltimores statistikfixerade styre via arbetarklassens utsiktslösa framtid till de korrupta politikerna och de sensationsjagande medierna.

ShowmeAhero1

Show Me A Hero är byggd på Lisa Belkins dokumentära bok från 1999 med samma namn. Ämnet känns oerhört aktuellt i kölvattnet efter rasupploppen i bland annat Ferguson och Baltimore. I mitten av 1980-talet blev Yonkers, som är en New York-stadsdel lite norr om Bronx, avslöjat med att medvetet ha spekulerat i stadsdelens rasklyfta för att få statliga medel. I ett försök att göra upp med årtionden av kränkningar av medborgerliga rättigheter blev stadsdelen ålagd en rimlig men samtidigt omöjligt uppgift: att bygga 800 bostäder med låga hyror på några tomter i ett område i Yonkers som fram till dess varit bebott av vit medelklassbefolkning med prydliga bakgårdar och tjusiga uppfarter.

Domen som dynamit
Stadsdelens stora majoritet hävdar att det inte har med ras att göra, men möter manstarkt upp i rådsalen för att protestera mot kraven från domstolen och medborgarrättsrörelsen NAACP. Domen är som dynamit under bostadspriserna och det fridfulla medelklasskvarteret. Att flytta delar av underklassen över till den östra sidan av Saw Mill River Parkway ses helt enkelt som otänkbart – även om stadsdelens bostadsexpert Oscar Newman (Peter Riegert) försöker skapa ett nytt allmännyttigt bostadsbolag som ska förhindra höghusslum och åtföljande kriminalitet och vandalism.

Show Me A Hero

Värst är det dock för den nyvalde borgmästaren Nick Wasicsko (Oscar Isaac). Som medlem i kommunfullmäktige motsätter han sig domstolens utlåtande och gör det till huvudfråga i en kampanj om borgmästarposten. Det valet vinner han, men då stadsdelen senare får avslag på överklagandet står han inför en omöjlig uppgift. Antingen verkställa byggandet av bostäderna eller se Yonkers gå i konkurs på grund av skyhöga böter.

Sörjer sin döde far
Nick Wasicsko gör vad han kan för att följa rättens beslut, vilket resulterar i en uppgörelse med den egensinnige ledamoten Spallone (Alfred Molina) och inte minst befolkningen som sänder hotbrev och trakasserar kontoret. Samtidigt inleder han ett förhållande med borgmästarkontorets sekreterare Nay Noe (Carla Quevedo) och bearbetar förlusten av sin far.

ShowMeAHero

Show Me A Hero är ett typiskt David Simon-projekt med en lätt igenkännlig ryggrad. Vi befinner oss i stora delar av den sex avsnitt långa miniserien mitt i det politiska maskineriet. Stadsdelens fullmäktigemedlemmar drar ned tempot allt de kan för att försöka förhala bygget. Grupper av befolkningen sätter en enorm press på det lokala styret för att begrava domen i nya överklaganden och allmän trotsighet. Det går långsamt upp för NAACP:s advokat Michael Sussman, spelad av en energisk Jon Bernthal, att även om organisationen har vunnit slaget så har de förlorat kriget. För vem vill egentligen flytta in i de nyuppförda bostäderna när en hel stadsdel hatar dem?

Oscar Isaak ett fynd
Miniserien fungerar eftersom David Simon, som fortfarande inte rör sig en tum mot det lättsmälta, törs ge problematiken massor av utrymme att växa fram. Serien jagar inte ett crescendo eller en tidstypisk dramaturgi, utan håller fast blicken på historien och karaktärerna. Oscar Isaac, som i december tonar fram på bioduken i den nya Star Wars-filmen, är ett riktigt fynd. Hans gestaltning av Wasicsko, som 1993 hittades död intill sin fars grav, är samtidigt magnetiskt och nyanserat. Att Isaac omges av stjärnor som James Belushi, Winona Ryder, Jon Bernthal och Catherine Keener, men ändå förmår överglänsa dem alla gör bedriften ännu mer imponerande.

Show Me A Hero är ett återhållsamt, grundligt och underhållande verk för alla som redan sett och älskat The Wire, Tremé och Generation Kill, men serien kommer knappast att locka nya fans till David Simons del av tv-världen.
Thomas Tanggaard

Recensionen är baserad på fyra avsnitt av Show Me A Hero som gjorts tillgängliga av HBO Nordic. Miniserien sänds två avsnitt åt gången och består av totalt sex avsnitt.

Verklighetens Wasicsko
Nick Wasicsko var en vanlig fullmäktigeledamot då han vid 28 års ålder uppmanades att ställa upp i borgmästarvalet – och överraskande vann. Åren efteråt kämpade han hårt både mot kolleger, press och inte minst stadsdelens befolkning, som alla pressade honom att ”göra det rätta”. Wasicsko hittades död den 29 oktober 1993 på Oakland-kyrkogården, intill sin fars gravsten, i vad som av polisen betecknas som ett självmord.

Starkt folk på alla poster
Det är David Simon och hans skrivpartner William F Zorzi som har tagit hand om manusskrivandet för Show Me A Hero – och det märks. Karaktärerna får ta plats och tid, och historien jagar inte efter de typiska dramatiska höjdpunkterna. I övrigt är det regissören Paul Haggis, mannen bakom bland annat Million Dollar Baby, Crash och Casino Royale, som med ett fast professionellt grepp har gett serien sin ton och karaktär. Musiken står Bruce Springsteen för.