Rami Malek som Buster Keaton i Batman-regissörens miniserie

Han vann en Oscar för sitt porträtt av Freddie Mercury. Nu ska Rami Malek ge liv åt en annan ikon. Miniserien om stumfilmslegenden Buster Keaton kommer från Batman-regissören Matt Reeves.

Rami Malek slog igenom som Elliot Alderson i Mr Robot som han också Emmy-belönades för och vann 2019 en Oscar-statyett för sin insats som Queen-sångaren Freddie Mercury i Bohemian Rhapsody. Han har sedan medverkat i flera storfilmer, men kanske är det nästa tv-roll som återför honom till prisdiskussionerna.

Enligt Deadline Hollywood är Rami Malek inblandad i en serie, som fortfarande befinner sig utvecklingsstadiet, om vaudeville-artisten Buster Keaton som med sin fysiska spelstil och stoiska uppsyn förvandlades till stumfilmens stora stjärna.

I Buster Keatons mest kända film, The General (Så går det till i krig) från 1926, spelar han en ingenjör som på egen hand måste återta sitt älskade lok som stulits av spioner och återföra det från fiendelinjen. Keatons karriär tappade fart efter ett avtal med MGM som tog ifrån honom hans artistiska oberoende, följt av en skilsmässa och alkoholproblem, men han fick ordning på liv och karriär igen på 1940-talet. 1959 förärades han med en heders-Oscar.

Buster Keaton i The General. Foto: Everett Collection

HBO Max-projektet kommer från Matt Reeves och hans produktionsbolag 6th & Idaho Productions. Batman-regissören Reeves ligger också bakom HBO Max-serien Penguin med Colin Farrell som startar produktionen i dagarna.

Den påtänkta manusförfattaren är trefaldigt Emmy-belönade Ted Cohen (Veep, Succession). Tanken är att han ska basera den ännu titellösa serien om Buster Keaton på James Curtis biografi Buster Keaton: A Filmmaker’s Life. Förhandling pågår om att säkra rättigheterna till boken.

För cirka ett år sedan annonserades även ett filmprojekt om Buster Keaton. Enligt de uppgifterna är det James Mangold, aktuell med den femte Indiana Jones-filmen, som ska stå för regin av en film baserad på boken Buster Keaton: Cut to the Chase, skriven av Marion Meade.