Premiärdatum för Dr Death-säsongen om Macchiarini-skandalen

Edgar Ramirez spelar den Sverigebekanta kirurgen Paolo Macchiarini i säsong två av Dr Death. Nu finns ett premiärdatum och de första bilderna på bland andra svensken Gustaf Hammarsten.

Den amerikanska streamingtjänsten Peacock har omvandlat sin medicinska true crime-serie Dr Death till en antologi som hämtar inspiration från olika säsonger av podcasten med samma namn som är förlaga till tv-serien. 

Den första säsongen av Dr Death berättade den sanna och skrämmande historien om den karismatiska neurokirurgen Christopher Duntsch. Joshua Jackson spelade stjärnkirurgen som blev ökänd som Dr Death.

Den andra säsongen handlar om Paolo Macchiarini, en charmerande italiensk kirurg, känd för sina innovativa operationer. Macchiarini var under ett antal år på 2010-talet anställd vid Karolinska institutet och Karolinska universitetssjukhuset och har orsakat massor av svarta rubriker i svensk press. 

Paolo Macchiarini spelas av Edgar Ramirez, känd från The Assassination of Gianni Versace: American Crime Story och The Undoing.

I tv-serien kontaktas Paolo Macchiarini av den undersökande journalisten Benita Alexander, spelad av This is Us-stjärnan Mandy Moore. Enligt synopsis suddas gränserna mellan privat- och yrkesliv ut och förändrar Benitas liv för alltid när hon också blir Macchiarinis flickvän. Medan hon får erfara hur långt den italienska stjärnkirurgen är beredd att gå för att skydda sina hemligheter så gör en grupp läkare på andra sidan jordklotet chockerande upptäckter som ifrågasätter allt som “mirakelmannen” står för.

Edgar Ramirez som Paolo Macchiarini och Mandy Moore som Benita Alexander i Dr Death. Foto: Peacock

Två svenska skådespelare, Gustaf Hammarsten och Sandra Andreas, medverkar också i den andra säsongen, vilken delvis utspelas på Karolinska Institutet i Solna. Hammarsten spelar en av de visselblåsande läkarna, doktor Svensson.

Från vänster: Gustaf Hammarsten som Dr Svensson, Luke Kirby som Dr Nathan Gamelli och Ashley Madekwe som Dr Ana Lasbrey. Foto: Barbara Nitke/Peacock)

Alla säsongens åtta avsnitt släpps den 21 december hos Peacock, vars serier i Sverige normalt hamnar hos Skyshowtime.

Här är den korta teaser där premiärdatumet annonseras.

Paolo Macchiarini dömdes i juni av Solna tingsrätt till villkorlig dom för ett fall av grovt vållande till kroppsskada. Men den italienska kirurgen friades från anklagelserna om grov misshandel och slapp fängelse.

Vid ingreppen tog Macchiarini bort patienternas luftstrupar och ersatte dem med syntetiska luftstrupar. Enligt åtalet skedde ingreppen ”helt i strid med vetenskap och beprövad erfarenhet”, och tillfogade patienterna ”svåra kroppsskador, vilka lett till ett långvarigt och svårt lidande”.