Ny Dr Death-säsong om Paolo Macchiarini

Dr Death får en fortsättning. Den andra säsongen ska handla om den Sverigebekanta kirurgen Paolo Macchiarini.

Dr Death är från början en podcast. Den första säsongen berättade den sanna och skrämmande historien om den karismatiska kirurgen Christopher Duntsch. Samma historia berättades i Peacock-serien med samma namn där Joshua Jackson spelade stjärnkirurgen som blev ökänd som Dr Death.

Nu har streamingtjänsten Peacock förnyat sin true crime-serie och omvandlat den till en antologi som berättar om olika uppmärksammade fall. Den andra säsongen hämtar inspiration från säsong tre av samma podcast: Inside the Mind of Dr. Death: Miracle Man Killer Psyche 

Mirakelmannen i fråga är den idag 63-årige Paolo Macchiarini som under ett antal år på 2010-talet var anställd vid Karolinska institutet och Karolinska universitetssjukhuset och orsakat massor av svarta rubriker.

Så sent som i juni dömdes han av Solna tingsrätt till villkorlig dom för ett fall av grovt vållande till kroppsskada. Men den italienska kirurgen friades från anklagelserna om grov misshandel och slapp fängelse.

Vid ingreppen tog Macchiarini bort patienternas luftstrupar och ersatte dem med syntetiska luftstrupar. Enligt åtalet skedde ingreppen ”helt i strid med vetenskap och beprövad erfarenhet”, och tillfogade patienterna ”svåra kroppsskador, vilka lett till ett långvarigt och svårt lidande”.

I tv-serien kontaktas Paolo Macchiarini av den undersökande journalisten Benita Alexander. När gränserna mellan privat- och yrkesliv suddas ut förändras hennes liv för alltid. Hon upptäcker hur långt Macchiarini är beredd att gå för att skydda sina hemligheter samtidigt som läkare på andra sidan jordklotet finner chockerande uppgifter som ifrågasätter allt som mirakelmannen står för.

Vem som ska spela Macchiarini är i nuläget oklart.

“Jag är hedrad över få möjligheten att expandera Dr Death-universumet med den här fascinerande storyn. Den här säsongen går vi globalt för att utforska hur ett institutionellt misslyckande att skydda patienter är en universell fråga, men det finns alltid hjältar som står upp för och kämpar för förändring. Jag kan inte vänta på att få dela den här historien om romantik, intriger, komplicerade karaktärer och förstås den skrämmande Dr Death”, säger Ashley Michel Hoban, showrunner för säsong två, till Variety.

Peacock är inte tillgängligt i Sverige i nuläget, men dess serier kommer att bidra till innehållet hos Skyshowtime som sagts ska lanseras i Sverige senare i år.