Zachary Quinto leder nya sjukhusserien Dr Wolf

Sjukhusserier är en klassisk tv-genre. Snart kommer ytterligare en. Zachary Quinto spelar titelrollen i Dr Wolf, som baseras på neurologen Oliver Sacks liv.

Klassiska serier som Cityakuten, St Elsewhere, House, Scrubs och Chicago Hope har på senare år följts av bland andra Chicago Med, Amsterdam, The Good Doctor och The Resident. För att inte tala om Grey’s Anatomy, still going strong efter 18 år.

Exemplen på sjukhusserier som hittat sina tittare är otaliga. Men somliga har också kommit och gått utan att göra något avtryck, som Sofia Bush-ledda Good Sam som bara fick en säsong förra året.

Nästa medicinska tv-försök heter Dr Wolf. Den amerikanska kanalen NBC har beställt serien från Michael Grassi (Riverdale) som baserar handlingen på Oliver Sacks liv. Serien backas också av storproducenten Greg Berlanti.

Oliver Sacks var en brittisk-amerikansk författare och professor i neurologi, vars böcker The Man Who Mistook His Wife for a Hat (1985) och An Anthropologist on Mars (1995) anges som inspirationskällor för serien. Mannen som förväxlade sin hustru med en en hatt (i översättning 1987) avhandlar på ett humoristiskt sätt ett antal fall från hans praktik, bland annat egendomliga varseblivningsproblem, svåra former av minnesförlust, grava psykiska handikapp kombinerade med en märklig förmåga att lösa räkneproblem, tragisk förlust av kroppsuppfattning och mycket annat som beror på rubbningar i hjärnans funktion. En viss kritik riktades också mot Sacks för exploatering av sina patienter.

i NBC-serien heter huvudpersonen Oliver Wolf och spelas av Zachary Quinto (Heroes). Dr Wolf beskrivs som en revolutionerande, större-än-livet-neurolog som tillsammans med sina läkarstudenter utforskar nästa stora forskningsområde, människans hjärna, samtidigt som de kämpar med sina egna relationer och mentala hälsa.

NBC ingår i samma familj som streamingtjänsten Peacock, vilket betyder att Skyshowtime är troligt streaminghem i Sverige om serien tar sig över Atlanten.