Premiärdatum för Amazon Primes Fallout-serie

Amazon Prime har annonserat premiärdatumet för tv-bearbetningen av datarollspelet Fallout. Tillkännagivandet kommer på det som i dataspelskretsar är känt som Fallout-dagen.

Äkta makarna Jonah Nolan och Lisa Joy är mest kända för HBO-serien Westworld. Numera hör de, via sitt produktionsbolag Kilter Films, hemma hos Amazon Studios. Parets nästa stora satsning är den tv-serie baserad på datarollspelet Fallout som fansen nu väntat länge på.

Den 27 oktober förra året fyllde Fallout-franchisen 25 år. Det firade Amazon med att släppa den första bilden från tv-serien. Det var en bild på Vault 33, en underjordisk bunker vars låga nummer enligt hardcore-fansen indikerar att den ligger på den amerikanska västkusten. I spelet finns Vault 33 i San Diego och är ett av de mindre skyddsrummen med bara utrymme för sex personer.

På Fallout-dagen, den 23 oktober, släpps i dag premiärdatumet via en teaser på sociala medier med samma interface som för en av de så kallade Pip-pojkarna i spelet. I den framgår att den postapokalyptiska berättelsen inleds först den 12 april på Amazon Prime Video.

Den första versionen av datarollspelet släpptes redan 1997. Den postapokalyptiska Fallout-världen är präglad av hur amerikanerna i slutet av 1940-talet föreställde sig framtiden och hur den bilden exploderar i ett kärnvapenkrig mellan USA och Kina år 2077. Den hårda verkligheten i den ödsliga efterkrigsmiljön ställs mot den tidigare generationens utopiska idé om hur kärnkraften skulle bidra till en bättre värld. I rollspelen blandas en seriös ton med ironisk humor och B-filmsfantasier.

I tv-serien berättas en originalhistoria som är satt i samma universum och som också kommer att betraktas som en del av spelets kanon. Geneva Robertson-Dworet (Captain Marvel) och Graham Wagner (Silicon Valley) delar showrunner-skapet, medan Jonah Nolan och Lisa Joy är exekutiva producenter.

Walton Goggins (The Righteous Gemstones) har en av de ledande rollerna. Han tros ska spela en av de Ghouls som i Fallout-universumet är människor som blivit fruktansvärt vanställda efter att ha exponerats för strålning, men som en konsekvens av detta också är i stora delar immuna mot strålning och nukleärt avfall.

I rollistan återfinns även Ella Purnell (Yellowjackets), Aaron Moten (Next), Moisés Arias (The KingThe series’ cast includes Ella Purnell (Yellowjackets), Walton Goggins (The Righteous Gemstones), Aaron Moten (Next), Moisés Arias (The King of Staten Island), Kyle MacLachlan (Twin Peaks), Sarita Choudhury (And Just Like That…), Michael Emerson (Evil), Leslie Uggams (Empire), Frances Turner (New Amsterdam), Dave Register (F.B.I.), Zach Cherry (Severance), Johnny Pemberton (Superstore), Rodrigo Luzzi (Dead Ringers), Annabel O’Hagan (Law & Order: SVU) och Xelia Mendes-Jones (The Wheel of Time).