Parallella porträtt av medborgarrättsikoner i Genius

Det fjärde kapitlet i Natgeo-serien Genius handlar om de två medborgarrättskämparna Martin Luther King jr och Malcolm X. I titeln nedkortat till Genius: MLK/X. Den 2 februari är det premiär.

Efter att ha avsatt en säsong vardera för genierna Albert Einstein, Pablo Picasso och Aretha Franklin så har Disney-ägda National Geographic valt ett bredare fokus för den fjärde säsongen av antologiserien Genius. 

I det nya kapitlet utforskas de formativa åren och de banbrytande prestationer och olika filosofier som Martin Luther King jr och Malcolm X stod för. Eller som det står uttryckt i seriens synopsis: “Medan King kämpade för jämlikhet mellan raserna med hjälp av ickevåldsamma protester så argumenterade Malcolm X kraftfullt för svart makt, identitet och självbestämmande”. 

De två ikonerna spelas av Kelvin Harrison jr (Chevalier) och Aaron Pierre (The Underground Railroad). Vid sin sida har de Weruche Opia och Jayme Lawzon som de formidabla fruarna Coretta Scott King och Betty Shabazz.

De två medborgarrättskämparna blev synonyma med en era präglad av kampen för social och ekonomisk rättvisa. Martin Luther King jr och Malcolm X möttes bara en gång, men utmanade varandras ståndpunkter, och ingen av dem hade blivit lika framgångsrik utan den andra.

Bland producenterna återfinns Ron Howard, Brian Grazer samt makarna Reggie Rock Bythewood och Gina Prince-Bythewood. Raphael Jackson jr och Damione Macedon (The Mosquito Coast, Power) fungerar som showrunners.

Genius: MLK/X har premiär den 1 februari på National Geographic och dagen därpå på Hulu och Disney+ i USA.