Säsong 4 av Mr Robot blir den sista

Hackardramat Mr Robot tog alla med storm hösten 2015. Men nu är den mörka historien om Elliot Alderson snart slut. Den fjärde säsongen av Mr Robot blir också den sista.

Många har undrat varför det varit så tyst om Mr Robot. Den tredje säsongen tog slut i december 2017. Då annonserades också att det skulle bli en fjärde säsong av det allt mer dystopiska hackerdramat. Men inspelningen av den nya säsongen har dröjt och nu bekräftar USA Network att serien tar paus under 2018 och återkommer först nästa år – med sin sista säsong.

Enligt källor till Hollywood Reporter kommer den sista säsongen att bestå av tolv avsnitt. Det är fyra fler än vad som sagts förut. Inspelningen kommer att starta i New York i vinter för att vara klar att visas någon gång under 2019. Förseningen beror på att seriens skapare Sam Esmail även är involverad i Julia Roberts tv-seriedebut, Amazon-serien Homecoming.

”När jag skapade Mr Robot trodde jag att det skulle bli en liten nischeserie med liten följarskara. Under de senaste tre åren har serien blivit så mycket mer och jag är ständigt förvånad över all uppmärksamhet och av hur våra fantastiska skådespelare och övrig personal oförtröttligt arbetar för att förverkliga min vision. Sedan dag ett har jag byggt mot ett förutbestämt slut – och under skissandet av nästa säsong av Mr Robot så har jag bestämt att slutet äntligen här”, säger Sam Esmail i ett uttalande till Hollywood Reporter.

Rami Malek som Elliot Alderson och Martin Wallstrom som Tyrell Wellick. Photo: David Giesbrecht/USA Network

Mr Robot, som handlar om cybersäkerhet, låg helt rätt i tiden när serien hade premiär 2015. Huvudpersonen Elliot Alderson är IT-säkerhetstekniker och superhackare. Han lider av ångest, depression och paranoia och hans mentala tillstånd gör att hans bild av världen inte alltid överensstämmer med verkligheten. Rami Malek fick sitt stora genombrott i rollen som Elliot och belönades 2016 med en Emmy. Mr Robot själv spelas av Christian Slater som också har prisats för sin rollprestation. De har sällskap av svenske Martin Wallström som i tre säsonger spelat Tyrell Wellick, den unga, ambitiösa och hänsynslösa företagsledaren som av någon anledning ser en själsfrände i Elliot Alderson.

I Sverige är det SVT som har rättigheterna till Mr Robot. Förhoppningsvis dyker den sista säsongen upp på SVT Play direkt efter att USA Network börjat sända avsnitten någon gång nästa år.