Ny HBO-serie från Happy Valleys skapare

En av Storbritanniens främsta tv-skapare har en ny serie på gång. Shibden Hall heter Sally Wainwrights perioddrama om den brittiska godsägaren Anne Lister.

Shibden Hall, som är ett samarbete mellan BBC One och HBO, har fått sin titel efter det gods som ägdes av Anne Lister, kvinnan som i England givits epitetet den första moderna lesbianen.

Anne Lister ger i sina dagböcker, som hon skrev mellan 1806 och 1840, en unik inblick i en lesbisk kvinnas liv på 1800-talet. De delar i dagböckerna som handlar om hennes sexuella relationer var skrivna i kod. De avkodade dagböckerna gavs ut först 1988 med titeln: I Know my own Heart: the Diaries of Anne Lister, 1791-1840. Dagböckerna har redan dramatiserats en gång, i tv-filmen The Secret Diaries of miss Anne Lister som kom ut 2010. Bilden ovan är från den filmen.

Sally Wainwrights manus utspelar sig 1832 då Anne Lister efter flera års resande till exotiska ställen återvänder hem till västra Yorkshire för att ta hand om familjens gods och öppna kolgruvorna i igen. Wainwright, som prisats både för kriminaldramat Happy Valley (finns på Netflix) och generationsdramat Last Tango in Halifax, menar att Anne Lister är en gåva för en dramatiker. ”Hon är en av de mest sprudlande, spännande och briljanta kvinnorna i brittisk historia”, säger Wainwright till BBC One.

Anne Lister var godsägare, industrialist, resande, bergsklättrare, forskare, blivande hjärnkirurg, profilerad dagboksskrivare – och fast besluten att gifta sig med Ann Walker, även hon godsägare. ”Det är en vacker, rik, komplicerad och överraskande kärlekshistoria, säger Wainwright.

Inspelningen av dramaserien, som alltså samproduceras av BBC One och HBO, inleds i Yorkshire nästa år. Sally Wainwright kommer själv att regissera alla de åtta avsnitten av Shibden Hall.