Netflix tv-version av drottning Elizabeth

Det brittiska kungahuset upphör aldrig att fascinera film- och tv-producenterna. The Crown är en ny Netflix-serie om drottning Elizabeth II:s tidiga år på tronen.

Helen Mirren vann en Oscar för sitt porträtt av drottning Elizabeth II i The Queen, så 31-åriga Claire Foy (Wolf Hall) har en del att leva upp till nu när hon nu spelar en yngre version av drottningen som suttit längst av alla på den engelska tronen. Särskilt som tv-serien The Crown är skapad av samma person som skrev manus till den hyllade filmen: Peter Morgan. Stephan Daldry (Billy Elliot, The Hours) regisserar tv-serien.

The Crown
Claire Foy i The Crown.

The Crown bygger på en prisbelönad pjäs, The Audience, och handlar om intrigerna, romanserna och de politiska spelet under den nuvarande drottningens tidiga år på tronen, och de stora händelser som formade den andra halvan av 1900-talet. När serien startar är Elizabeth en ung, nygift och nybliven drottning som försöker forma en relation med den legendariske premiärministern Winston Churchill, spelad av John Lithgow.

The Crown
John Lithgow som Winston Churchill i The Crown.

De andra stora rollerna spelas Matt Smith (prins Phillip), Victoria Hamilton (drottningmodern), Jared Harris (kung George VI), Vanessa Kirby (prinsessan Margaret) och Dame Eileen Atkins (drottning Mary).

Netflix har nu släppt den första trailern för serien som släpps senare under 2016. Tio avsnitt är inspelade.