Mysteriet 1899 från Dark-skaparna

Skaparna av Dark har en ny Netflixserie på väg. De första snabba klippen från 1899 visar människorna på en flyktingbåt.

Jantje Friese och Baran bo Odar heter skaparna av Dark, som var Netflix första tyska originalserie och kretsar kring försvunna barn och tidsresor. Dark avslutades sommaren 2020 efter tre säsonger, men det tyska radarparet satte genast igång med en ny ännu mer ambitiös Netflixserie.

Den heter 1899 och utspelar sig på en ångbåt med flyktingar på väg från London till New York, förenade av en gemensam dröm om ett bättre liv i ett nytt land och nytt decennium. Men när passagerarna upptäcker en annan flyktingbåt på drift förvandlas deras resa till en fruktansvärd mardröm.

Vi återupprepar oss inte, vi hatar det. Men det kommer att bli ett roligt pussel för åskådarna. Vi går tillbaka till våra mysterium-rötter. Alla passagerarna på båten reser med hemligheter de inte vill ska komma ut. De som känner oss från Dark kan vara säkra på att det kommer att bli något konstigt, vilt och galet”, har skaparna sagt.

Emily Beecham, känd som The Widow i Into the Badlands och från The Pursuit of Love var den första skådespelaren som castades. Lucas Lynggaard Tønnesen från The Rain och den nya säsongen av Borgen finns också bland skådespelarna som hämtats från många olika länder. Andra i rollistan: Miguel Bernardeau (Elite), Andreas Pietschmann (Dark), Mathilde Ollivier (Kill or die), Maciej Musiał (The Witcher) och Alexandre Wilaume (The Wheel of Time).

Vad som verkligen fick oss intresserade var konceptet av en helt igenom europeisk serie med en blandad ensemble från flera olika länder. I grund och botten handlar det om vad som förenar oss och vad som splittrar oss. Och hur rädsla kan bli en katalysator för det senare”, har duon också förklarat.

Netflix har ännu inte annonserat något premiärdatum för 1899, men det har talats om premiär i höst/vinter.