Moodysson igång med HBO-serien Gösta

Inspelningen är igång av HBO Nordics första egna nordiska originalserie. Vilhelm Blomgren har fått huvudrollen i Lukas Moodyssons Gösta.

C More var först av de nordiska streamingtjänsterna. Viaplay följde tätt inpå. Nu hakar alltså även HBO Nordic på och gör en egen originalserie – med hjälp av regissören Lukas Moodysson.

Tv-serien Gösta beskrivs som en komedi, vilket låter lovande för alla som förälskade sig i Fucking Åmål, Lukas Moodyssons genombrottsfilm från 1998 som var både rörande och rolig. En blandning av komedi och Dostojevskij har Moodysson själv sagt att han aspirerar att göra.

HBO Nordic-serien handlar om en 28-årig, nyutexaminerad barnpsykolog som lämnar Stockholm för att flytta till en liten småländsk stad och ett jobb på BUP. Gösta vill hjälpa alla han möter. Ibland går det bra, ibland går det mindre bra…

Huvudrollen spelas av Vilhelm Blomgren, 27 år och bördig från Gotland. Rollen som Gösta är hans första huvudroll i en tv-serie. Övriga större roller görs av Amy Deasismont, Mattias Silvell, Clara Christiansson, Regina Lund, Elisabet Carlsson, Nidhal Fares och Gustav Berg. Lukas Moodysson står för manus och regi. Seriens åtta 45-minutersavsnitt produceras av Moodyssons vapendragare Lars Jönsson och Memfis Film.

Inspelningen pågår just nu i Småland och serien Gösta har planerad premiär på HBO Nordic och hela HBO Europe under hösten 2019.

Vilhelm Blomgren som Gösta. Foto: Memfis Film/Lukas Moodysson