Moodysson gör tv-serie för HBO Nordic

C More var först av de nordiska streamingtjänsterna. Viaplay följde tätt inpå. Nu presenterar HBO Nordic sin första originalserie – med hjälp av Lukas Moodysson.

Gösta heter HBO Nordics första svenska produktion och filmskaparen Lukas Moodyssons första tv-serie. Enligt programbeskrivningen är Gösta en 28-årig barnpsykolog som, efter att ha fått sitt första jobb på BUP i en liten småländsk stad, lämnar Stockholm för en stuga mitt i skogen. Gösta vill hjälpa alla han möter. Ibland går det bra, ibland mindre bra.

Tv-serien beskrivs som en komedi, vilket låter lovande för alla som förälskade sig i Fucking Åmål, Moodyssons genombrottsfilm från 1998 som var både rörande och rolig.
”Jag är jätteglad att jag nu ska göra en egen tv-serie. Jag vill att det ska bli som en blandning av komedi och Dostojevskij. Så roligt som möjligt och så allvarligt som möjligt”, säger Lukas Moodysson.

Läs även: Nu är raden av svenska serier för streaming lång

Enligt Hanne Palmquist, Commissioning Editor & VP Original Programming på HBO Nordic, är Gösta ”en insiktsfull, rolig, mångfacetterad och bitterljuv historia som har mycket att säga om den tid vi lever i, så som bara Lukas kan berätta den.”
”Jag är oerhört glad att få välkomna Lukas och Lars till HBO Nordic”, tillägger Palmquist.

Lars heter Jönsson i efternamn och är Lukas Moodyssons mångåriga samarbetspartner på Memfis Film. Han producerar seriens åtta 45-minutersavsnitt, som alla ska regisseras av Moodysson själv.

Inspelningen kommer att ske i Småland under nästa år. Planerad premiär 2019.