Björnstad blir HBO Nordic-serie

Fredrik Backmans succéroman Björnstad blir tv-serie. Ulf Stenberg och Aliette Opheim har huvudrollerna i bearbetningen som beställts av HBO Nordic.

HBO Nordic ingår i HBO Europe som numera även producerar nordiska serier. Den första svenska, Lukas Moodyssons Gösta, är inspelad och klar och väntar på ett premiärdatum senare i år. Nummer två blir alltså Björnstad som bygger på Fredrik Backmans roman med samma namn om en liten plats fylld med stora drömmar.

Fredrik Backman, som även är författare till En man som heter Ove, berättar i Björnstad om kärleken till en folkrörelse, om manlighet, identitet och längtan efter att få visa vem man verkligen. När den lilla skogsstadens juniorhockeylag har chansen att vinna rikssemifinalen landar hela bygdens drömmar på några tonårspojkars axlar. Denna tunga börda blir startskottet för en våldsam handling som gör en liten flicka traumatiserad och försätter en stad i kaos. Anklagelserna sprider sig som ringar på vattnet och lämnar ingen opåverkad.

Peter Grönlund. Foto: Petrus Sjövik

Fredrik Backman finns med exekutiv producent och tv-manuset är skrivet av Anders Weidemann, Antonia Pyk och Linn Gottfridsson, men den som ska ge liv åt berättelsen är Peter Grönlund. Den Guldbaggebelönade regissören (för manuset till Goliat i kväll!), ska regissera samtliga fem avsnitt av Björnstad.

”Hur vi förhåller oss till varandra, individen till gruppen och vice versa, är något jag återkommer till i alla mina berättelser. I Björnstad finns den tematiken, men det är även en berättelse om konsekvenserna av hur vi fostrar våra pojkar, en dissekering av vinnarkulturen inte minst, och om föräldrars strävan efter att skydda sina barn. Här finns allt man behöver för ett starkt känsloladdat drama!”, säger Peter Grönlund.

Ulf Stenberg och Aliette Opheim har två av de ledande rollerna i Björnstad som kommer att börja spelas in under början av året på en plats som HBO Nordic, inte preciserar men definierar som norrländsk.

”Det är inte ofta du läser en bok där inte bara karaktärerna och berättelsen utan till och med ljuden från platsen du just besökt stannar med dig efteråt. Björnstad är en sådan bok, du blir en del av Björnstad och Björnstad blir en del av dig. Vår ambition är att förverkliga den känslan och skapa ett starkt, känsloladdat och oförglömligt drama”, säger Hanne Palmquist, Commissioning Editor & VP Original Programming, HBO Nordic:

Björnstad. Foto: Niklas Maupoix