Marspremiär för serien om Julia Child

Sarah Lancashire och David Hyde Pierce spelar kockpionjären Julia Child och hennes make Paul. Dramaserien Julia kommer till HBO Max i mars.

Sarah Lancashire är en prisad och folkkär skådespelare hemma i Storbritannien. I Sverige är hon mest känd från kriminalserien Happy Valley som nyligen påbörjade inspelningen av den tredje och sista säsongen, som fortfarande väntar på premiärdatum.

Under pandemin har Sarah Lancashire hunnit spela in sin första amerikanska tv-serie. Hon har huvudrollen i HBO Max dramaserie Julia, om tv-kocken Julia Child och hennes make Paul, i serien spelas av David Hyde Pierce (Frasier).

David Hyde Pierce och Sarah Lancashire i Julia. Foto: HBO Max

David Hyde Pierce är mest känd från rollen som Niles Crane i Frasier och HBO Max-serien bjuder på en liten Frasier-återförening då rollistan även inkluderar Bebe Neuwirth, som spelade Frasiers kärlek Lilith Sternin. Bebe Neuwirth spelar Julia Childs bokredaktör Avis DeVoto.

Brittany Bradford, Fran Kranz, Fiona Glascott, Isabella Rossellini och Jefferson Mays medverkar också i HBO Max-serien.

Julia Child har tidigare spelats av Meryl Streep i filmen Julie & Julia. Det var också Sarah Lancashires introduktion till den amerikanska tv-kocken som föddes 1912.

Efter att ha tagit makens efternamn blev Julia Child en populär kokboksförfattare och älskad tv-personlighet. Hon är berömd för att ha introducerat det franska köket för amerikanerna med sitt matprogram The French Chef och samtidigt lagt grunden till en hel tv-genre.

HBO Max-serien utforskar via Julia Child en period i amerikansk modern historia som präglades av framväxten av televisionen, kvinnorörelsen och kändiskulturen. Men historiens hjärta är porträttet av Julia Child och hennes äktenskap med diplomaten Paul Cushing Child och hur deras äktenskap med tiden utvecklades och fick en allt mer komplicerad maktdynamik.

Dramaserien Julia har premiär den 31 mars på HBO Max i USA, vilket i praktiken betyder dagen därpå, den 1 april, i Sverige. Tre avsnitt släpps på premiärdagen, därefter ett avsnitt i veckan.